Källström: Kandiderar inte till Centerledare

Efter Muharrem Demiroks avgångsbesked har Emil Källström återigen seglat upp som många centerpartisters drömkandidat att ta över.

Men de ser ut att få drömma vidare.

– Jag kommer inte att kandidera, säger Källström till Örnsköldsviks Allehanda.

Den tidigare ekonomisk-politiske talespersonen nämns ofta som en intern favorit. 38-åringen lämnade dock politiken 2021 och tackade bestämt nej förra gången.

Så även denna gång.

– Sedan tre år har jag fullt fokus på familj och företagande. Jag har väldigt roligt på jobbet som vd på Sekab, där jag inte ens kommit halvvägs, säger han till tidningen.

Inte fått frågan

Källström säger att han inte har fått frågan om att efterträda Demirok, som meddelade sitt avgångsbeslut på måndagen efter två år på partiledarposten.

– Det har varit oroligt i partiet ett tag nu. Jag har full respekt för hans beslut, säger han.

C:s gruppledare i riksdagen, Daniel Bäckström, svarar varken ja eller nej på frågan om han kan tänka sig bli partiledare.

– Vi är idag i ett läge där vi ska ha fullt fokus på att samla kraft och samla rörelsen i det fortsatta arbetet. Och det är mitt uppdrag och också min yttersta ambition, säger han på väg in till ett möte med riksdagsgruppen.

En annan möjlig kandidat är LRF:s vd Anna Karin Hatt, tidigare minister i Alliansregeringen. När TT söker henne avböjer hon dock att kommentera.

Inte heller Ulrika Liljeberg, andre vice partiledare och rättspolitisk talesperson för C, vill visa korten. Hennes namn förekommer i spekulationerna, men i ett sms skriver hon att hon inte har något besked eller kommentar att ge än.

Måste landa

EU-parlamentariker Emma Wiesner meddelade på måndagen att hon behöver få landa i Demiroks besked och att valberedningen behöver få lugn och ro att hitta en ersättare.

En annan person som förekommer i partiledardiskussionen är Elisabeth Thand Ringqvist, som liksom Daniel Bäckström förlorade mot Demirok i det förra ledarvalet. Hon har inte gett något besked om ifall hon fortfarande är intresserad av jobbet.

Muharrem Demiroks avgång har föregåtts av tuff intern kritik. Missnöjet har handlat om partiets svaga opinionsstöd och att det har uppfattats som att han försökt få partiet att ställa sig bakom Socialdemokraternas Magdalena Andersson som statsministerkandidat. Det har även handlat om Demiroks ledarstil.

Emil Källström säger sig se ett ”antal starka namn som bör vara aktuella” som efterträdare:

– Om partiet lyckas använda sin fulla potential som vågmästare finns goda möjligheter till tungt inflytande.

Senaste