Att förkorta arbetstiden är en stor moderniseringsreform, skriver MT:s Karl Anders ”Karla” Lindahl.
I decennier har högern och deras pengastinna intresseorganisationer och lobbynätverk hamrat in i svenska folket att ”modernisering” innebär att du som anställd ska få det sämre.
Sämre lön, sämre arbetsvillkor, färre rättigheter och mindre trygghet.
Det finns få rörelser i svensk politik som hotat individens frihet så mycket som just den där ”moderniseringen av arbetsmarknaden” som bara verkar finnas till för att gynna rika tjänstemän och stora företag.
Men kanske den där högerpsykosen tar slut nu. Här, nu, idag.
Socialdemokraterna har på sin kongress beslutat för att verka för arbetstidsförkortning. I första hand är det facken och företagen som ska sköta förhandlingar, men man stänger heller inte dörren för att regering och riksdag ska kunna gå in och reglera.
Det är bra.
Det är bra att en undersköterska eller städare ska kunna gå hem tidigare, precis som många hemmajobbande, flexande och halvvabbande tjänstemän redan idag gör.
I en tid där en revolution inom automatisering och ai ligger runt hörnet och där glappet mellan LO-arbetare och tjänsteman gällande faktiskt arbetade timmar säkerligen kommer att öka, så måste man vara fast i förra århundradet för att tro att jorden går under om vi inte längre är på jobbet 40 timmar i veckan.
Dock krävs det ett regeringsskifte för att detta ska ske, eftersom regeringen och Sverigedemokraterna av någon outgrundlig anledning väljer att vara emot en modernisering.
När vi väl sänker arbetstiden i Sverige kommer det vara långt efter andra jämförbara länder, och kanske vi redan när beslutet är klubbat kommer behöva förbereda oss på nästa förkortning.
Ny teknik ger oss nya förutsättningar. Nu är det dags för modernisering på riktigt.
/Karla.