PolitikMalmer Stenergard blir utrikesminister

Malmer Stenergard blir utrikesminister

Jessica Rosencrantz och Benjamin Dousa tar plats i Ulf Kristersson regering – och flera befintliga ministrar får nya roller.

Moderaten Maria Malmer Stenergard utses till Sveriges nya utrikesminister.

Malmer Stenergard, tidigare migrationsminister, efterträder Tobias Billström som i onsdags överraskande meddelade att han inte skulle sitta kvar på posten som utrikesminister efter riksdagens öppnande.

Enligt flera medieuppgifter låg en konflikt inom regeringen bakom beslutet, en uppgift som både Kristersson och Billström har tillbakavisat.

Jessica Rosencrantz (M) får posten som EU-minister efter Jessika Roswall som har nominerats till att bli EU-kommissionär.

Rosencrantz är riksdagsledamot sedan 2010. Hon blev ordförande i EU-nämnden så sent som i maj i år i samband med att moderaten Hans Wallmark lämnade riksdagen.

Benjamin Dousa ny minster

Dessutom blir Johan Forssell (M) ny migrationsminister och Benjamin Dousa (M) ersätter honom som biståndsminister. Johan Pehrson (L) blir ny utbildningsminister och byter rakt av plats med partikamraten Mats Persson (L) som tar över hans portfölj som ny arbetsmarknads- och integrationsminister.

Benjamin Dousa är vd för Företagarna, tidigare vd för tankesmedjan Timbro och var förbundsordförande för Moderaternas ungdomsförbund (Muf) 2016–20.

Den ommöblerade regeringen tillkännagavs av statsministern i samband med riksmötets öppnande. Klockan 16.15 kommer Ulf Kristersson hålla en gemensam pressträff med de nya ministrarna.

Läs mer

Populärt