NyheterS-kravet: reformera förskolan för att minska segregationen

S-kravet: reformera förskolan för att minska segregationen

Förskolan ska bli obligatorisk för alla barn från tre års ålder, enligt ett nytt S-förslag som Expressen var först att rapportera om.

I utsatta områden ska den nya skolplikten innebära 15 extra gratistimmar – för att barnen ska bli bra på svenska.

Socialdemokraternas arbetsgrupp för integration, ett gemensamt språk i Sverige, lägger nu sitt första konkreta förslag – det handlar om förskolan.

Idag är betydligt färre barn från utsatta områden, ofta med utländsk bakgrund, inskrivna i förskolan. Det vill man ändra på.

– Barn som inte har gått i förskolan eller som har gått i förskolor med bristande språklig kvalitet klarar sig sämre i grundskolan. Att så många barn inte har ett åldersadekvat språk i starten av grundskolan måste vi göra något åt. Situationen är akut, säger Redar till Expressen.

Gruppen vill också möjliggöra för förskoleanställda i utsatta områden att minska sin arbetstid eller få högre lön genom ett riktat statsbidrag. Syftet är att attrahera fler svensktalande att arbeta i dessa områden.

LÄS MER: Höjd lön för statsministern – så mycket tjänar Ulf Kristersson

Förslagen från S-arbetsgruppen ”Ökad samhällsgemenskap genom att vi delar ett gemensamt språk”

  •  Totalförbud mot vinstdrivande förskolor, förskolorna ska vara offentliga som regel
  •  Svenska språket ska vara regel och personalen ska tala svenska i sin yrkesroll
  •  En ny skolplikt införs från tre års ålder
  •  I förskolan ska grupper för barn till och med tre års ålder inte kunna vara större än tolv barn, max tre per heltidsanställd. Mellan fyra och fem års ålder ska taket vara 15 barn eller fem barn per heltidsanställd.
  •  Barnskötaryrkets status ska lyftas genom att utbildningen till yrket likriktas och att skollagen kompletteras med skrivningar om barnskötares roll. Dessutom ska förskollärarutbildningens examensmål utökas med krav på fördjupad kunskap om barns andraspråksutveckling.
  •  För att locka fler att jobba i utsatta områden ska pedagogers villkor förbättras. Bland annat föreslås ett riktat statsbidrag som ska kunna användas till sänkt arbetstid eller högre löner.