NyheterSD:s partikansli spred vit makt-inlägg – en del av arbetsprovet

SD:s partikansli spred vit makt-inlägg – en del av arbetsprovet

Sverigedemokraternas kommunikationsavdelning har, via sina anonyma konton, spridit vit makt-budskap. Det rapporterar Expo som granskat de avslöjade kontonas innehåll.

Enligt Expo har Sverigedemokraterna (SD) från flera konton spridit budskap som kan kopplas till vit makt-rörelsen. Bland annat har ett konto publicerat inlägg med den amerikanska nazisten Nick Fuentes. Expo rapporterar att Fuentes har uttryckt beundran för Hitler och sagt att USA ska rensas på judar.

Andra konton som ska ha kontrollerats av SD har spridit budskap om så kallad ekofascism, vilket i korthet innebär att man försvarar den ”vita rasens överlevnad” och dess rätt till ”naturliga habitat”. Det förekommer även hyllningar av Theodore ”Ted” Kaczynski, känd som ”Unabombaren”, enligt Expo.

I en kommentar till Expo skriver SD att inläggen med koppling till vit makt-rörelsen har tagits bort eftersom de ”flaggats av Tiktok” och att de ”skapats av en ’junior medarbetare’ som inte förstod vilket innehåll han spred”. SD svarar dock inte på Expos frågor om inläggen som rör ekofascism eller hyllningen av Unabombaren.

En del av arbetsprovet

Under torsdagen avslöjar TV4 att vit makt-budskap var en del av arbetsprovet som gjorde att Sverigedemokraterna anställde en av ”nätkrigarna”:

MER NYHETER FRÅN MT:

Här är kontona som SD hanterar – kallas ”trollfabrik” internt

Läs mer

Populärt