Mest lästa”Pengar som ska främja demokrati går till Jimmie Åkessons miljonlön”

”Pengar som ska främja demokrati går till Jimmie Åkessons miljonlön”

Enligt kommunallagen ska partistödet gå till att stärka demokratin lokalt.

Men mellan 2019 och 2022 slussade Sverigedemokraterna och Moderaterna över 180 miljoner kronor från kommuner och regioner till sina riksorganisationer. Det visar en ny rapport.

Enligt kommunallagen ska partistödet gå till att stärka demokratin på orten eller i länet. Men eftersom lagen är svagt formulerad kan flera partier använda lokalt partistöd för nationella kostnader. Partierna motiverar detta med att de gör gemensamma inköp. Det finns exempel på att så inte är fallet.

KPMG ansåg att Sverigedemokraterna nationellt brutit mot kommunallagen när man fortsatt att ta betalt för tjänster och produkter av lokalföreningen Borlänge, trots att de också hade slussat upp 25 procent av sitt lokala partistöd till Stockholm. Det har Dala-demokraten rapporterat om.

”Lokala partistödet går till Jimmie Åkessons miljonlön”

– Jag tycker det är djupt oroande i tider när vi ser avtagande valdeltagande att partier inte använder medel menade för den lokala demokratin till just det. I stället går lokala partistödet till Jimmie Åkessons miljonlön och Sverigedemokraternas trollfabriker på nationell nivå, säger Emma Fastesson Lindgren, utredare tankesmedjan Tiden och kandidat i EU-valet.

Foto: Mattias Vepsä

Moderaterna är svårare att granska. Insynen i partiets användning av de kommunala och regionala skattepengarna är bristande, lyfter Fastesson fram i rapporten. Ur Sverigedemokraternas stadgar framgår att 25 procent av partistödet ska slussas upp till nationella nivån, men samma öppenhet råder inte från Moderaterna. Men utifrån lokala granskningar går det att få lite insyn.

För perioden 2019 till 2022 betalade Region Stockholm och stadens invånare över 15 miljoner kronor till M:s riksorganisation.

Samtidigt får partierna stöd på nationell nivå. Bara SD och M:s riksorganisationer fick tillsammans 183 miljoner kronor för 2022.

Läs mer

Populärt