NyheterUppgift: Rysslands krav för att stoppa invasionen

Uppgift: Rysslands krav för att stoppa invasionen

Ukraina och Ryssland förhandlar om 15 punkter som kan leda till att den ryska invasionen avbryts. Ett ryskt krav är ukrainsk neutralitet, och löfte om att inte söka medlemskap i Nato, skriver den brittiska tidningen Financial Times. Men Ukraina säger att förslagen får stå för Ryssland.

Förhandlingar fortsätter mellan Ryssland och Ukraina, troligen i olika former, samtidigt som de ryska attackerna pågår med snarast ökad styrka. Parterna står långt ifrån varandra, även om vissa antydningar om rörelse kommer.

Men beskeden från både Kiev och från Kreml är mångtydiga.

Financial Times säger sig ha talat med tre personer involverade i förhandlingarna. Bland de 15 punkterna finns också att Ukraina inte ska hysa utländska militära baser eller vapen. I gengäld ska USA, Storbritannien och Turkiet trygga Ukrainas säkerhet.

Ryska förslag

Ukraina konstaterar att Financial Times publicerat ett utkast, men att det handlar om Rysslands förslag:

”Ingenting mer. Ukraina har egna ställningstaganden. Det enda vi kan bekräfta för närvarande är eldupphör, tillbakadragande av ryska trupper och säkerhetsgarantier från ett antal länder”, skriver Mychajlo Podoljak, som är president Volodymyr Zelenskyjs rådgivare, på sociala medier.

Dessutom, konstaterar Financial Times, finns det inga tecken på hur Rysslands president Vladimir Putin ställer sig till samtalen.

Svenskt exempel

Ryssland har tidigare fört fram att Sverige eller Österrike, två militärt alliansfria länder, skulle kunna stå modell för Ukrainas framtida säkerhetspolitiska status.

– Det är ett alternativ som diskuteras nu, och skulle kunna betraktas som en kompromiss, säger Kremltalespersonen Dmitrij Peskov, enligt nyhetsbyrån AFP.

Ryssland har även tidigare pekat på den svenska linjen som ett föredöme, och då ofta definierat den som ”neutralitetspolitik” utan att nämna den så kallade solidariska säkerhetspolitiken eller det nära samarbetet mellan Sverige och försvarsalliansen Nato.

Ukraina har redan tidigare sagt att man inte är intresserad av den svenska eller österrikiska modellen. President Zelenskyj har även konstaterat att ett Natomedlemskap troligen inte är aktuellt för Ukraina.