Bankerna delar ut miljarder till aktieägarna. Men vad tycker Sveriges partier om att införa en bankskatt?
Den 23 januari meddelade Swedbank att man delar ut hela 24,6 miljarder till sina aktieägare. Detta i en tid då räntorna varit höga och många hushåll haft svårt att få ekonomin att gå ihop.
Bankernas skyhöga vinster och aktieutdelningar har skapat en diskussion om att bankerna borde beskattas hårdare för att lite av pengarna ska gå tillbaka till samhället och inte bara till rika aktieägare.
Men vad tycker partierna? Här är en snabb genomgång.
Socialdemokraterna: Vill ha bankskatt
I sin skuggbudget för våren 2025 föreslås S att en extra tillfällig skatt ska införas på bankernas räntenetto – det vill säga de pengar som banken tjänar på att låna ut pengar.
– Medan vanligt folk går på knäna gör storbankerna rekordvinster på det tuffa ekonomiska läget, sa Socialdemokraternas finanspolitiske talesperson Mikael Damberg på en pressträff 24 januari.
En sådan skatt skulle ge 8,3 miljarder.
2019 bestämde Socialdemokraterna att införa en extraskatt på kreditinstitut, inklusive banker, som gav över fem miljarder extra i statskassan varje år.
Vänsterpartiet: Vill ha bankskatt
Vänsterpartiet vill ha en tillfällig bankskatt på bankernas vinster, skriver man på sin hemsida. Man vill också använda statliga SBAB för att sätta press på de andra bankerna, genom att göra villkoren hos SBAB mycket mer förmånliga för kunderna.
Sverigedemokraterna: Vill inte ha bankskatt
Inför valet 2014 föreslog SD en bankskatt för att finansiera höjda pensioner. Men nu för tiden låter det annorlunda. Sverigedemokraterna är emot beskattning av bankernas vinster, och har röstat nej till liknande förslag i riksdagen.
– Det här kommer inte att passera, det kommer inte att få majoritet i utskottet, sa SD:s Oscar Sjöstedt 2023 när ett förslag om banskatt skulle till omröstning i finansutskottet.
Moderaterna: Vill inte ha bankskatt
Under den förra mandatperioden var Moderaterna starkt kritiska mot den skatten mot kreditinstitut som Socialdemokraterna införde. Elisabeth Svantesson kallade då förslaget ”aningslöst” och att det ”demonterade arbetslinjen”. Men efter valet har man valt att behålla skatten.
Däremot vill man inte ha en ny skatt på bankernas miljardvinster, enligt finansminister Svantesson går det inte ens att genomföra.
Liberalerna: Vill inte ha bankskatt
Liberalerna sitter i regeringen, och vill inte rösta för Socialdemokraternas bankskatt. Tidigare har man också varit kritiska mot den extraskatt på kreditinstitut som Socialdemokraterna införde, trots att man också var med och drev igenom den 2019.
Kristdemokraterna: Vill inte ha bankskatt (?)
Kristdemokraterna sitter också i regeringen och kommer inte att rösta för bankskatt. Däremot var man positiva till den kapitalskatt som röstades igenom 2019.
Miljöpartiet: Vill ha bankskatt
I sin skuggbudget för 2025 vill Miljöpartiet införa en ”skatt på bankers övervinster” som ska ge 16 miljarder kronor extra till statskassan.
Centerpartiet: Vill inte ha bankskatt (?)
I sin skuggbudget har Centerpartiet inte med något förslag på ökade skatter för bankerna. Däremot har man valt att ha kvar den skatt som Socialdemokraterna införde 2019, och som nu ger nästan sex miljarder kronor extra till statskassan.