”Nu kan du som utsätts för brott vittna anonymt”, skriver energi- och näringsminister samt vice statsminister Ebba Busch (KD) på Instagram.
Påståendet är felaktigt och Busch får kritik. Under morgonen raderades inlägget.
Ebba Buschs påstående är felaktigt, eftersom den omstridda lagen inte ger brottsutsatta rätt till anonymitet. Målsägande, det vill säga brottsutsatta, nämns inte i lagtexten.
Inlägget på Instagram togs bort efter över 15 timmar. Ebba Busch har nu publicerat det på nytt, men utan den felaktiga texten. Via sin pressekreterare meddelar hon TT att bilden innehöll ett misstag som ”nu har rättats till”.
LÄS MER: Dieseln blir dyrare
Det ursprungliga inlägget har mötts av hård kritik från både oppositionen och jurister.
– Det var en felaktig beskrivning och det är korrigerat, säger statsminister Ulf Kristersson till TT om Buschs ursprungliga inlägg.
”EDIT: Mänskliga faktorn har varit framme”, skriver Busch själv under det nya inlägget.
”Måste kunna lita på vice statsministern”
Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson Teresa Carvalho köper inte ursäkten.
”Ebba Busch skyller sitt felaktiga inlägg på den mänskliga faktorn. Klart alla kan göra misstag. Men felaktigheten var ingen liten detalj”, skriver Carvalho till TT och fortsätter:
”Svenska folket måste kunna lita på att det vice statsministern säger är sant.”
MISSA INTE: Väljarna: Socialdemokraterna bäst när det gäller skola och vård
”Frapperande okunnigt”
Inlägget har väckt diskussion, bland annat på plattformen X.
”Det här är ju ändå bara för slarvigt. Här har justitiedepartementet jobbat under lång tid med att utreda och skriva genomtänkt förslag, baxa det genom riksdagen bara för att se hur en minister som når ut till 10 000 ggr fler än departementet kommunicera om det helt tokigt”, skriver juridikprofessorn Mårten Schultz.
”KD inleder det nya året på ett frapperande okunnigt vis. Anonyma vittnen innebär inte möjlighet till anonymitet för brottsutsatta (målsägande)”, skriver advokat Peter Hellman.
Carvalho (S): ”Inte oviktigt”
Från den 1 januari blir det tillåtet med anonyma vittnesmål i fall av misstänkta brott som kan ge minst två års fängelse. Detta gäller både under polisutredningar och i domstol, förutsatt att det finns en betydande risk för att vittnet eller dess närstående utsätts för allvarlig brottslighet.
Socialdemokraternas rättspolitiska talesperson, Teresa Carvalho, har också reagerat på inlägget på X:
”Nej @BuschEbba den nya lagen avser inte målsäganden. Med tanke på Tidöpartiernas höga tonläge i frågan är det inte oviktigt att partiledaren beskriver det korrekt”, skriver hon.