NyheterJohn Hopfield och Geoffrey Hinton får Nobelpriset i fysik för upptäckter inom...

John Hopfield och Geoffrey Hinton får Nobelpriset i fysik för upptäckter inom artificiell intelligens

John J. Hopfield och Geoffrey E. Hinton tilldelas Nobelpriset i fysik 2024 för sina banbrytande upptäckter inom artificiell intelligens (AI) och maskininlärning.

Vid tillkännagivandet hyllades deras forskning kring artificiella neuronnätverk, en teknik som ligger till grund för dagens AI-utveckling. Enligt Vetenskapsakademien belönas de för ”grundläggande upptäckter och uppfinningar som möjliggör maskininlärning med artificiella neuronnätverk”.

Geoffrey Hinton, som ofta kallas för AI-teknikens gudfader, är professor vid University of Toronto och har spelat en nyckelroll i utvecklingen av artificiella neuronnätverk. Hans forskning har gjort det möjligt för AI att känna igen mönster och egenskaper i data, vilket har drivit fram den explosionsartade utvecklingen av AI-teknik.

Under presskonferensen uttryckte Hinton sin förvåning över priset och jämförde AI-utvecklingen med den industriella revolutionen, enligt TT.

– Detta är jämförbart med industriella revolutionen, säger han om vad som kan ske med exempelvis AI framöver.

Varnar för AI:s framtida konsekvenser

Trots sin framstående roll i AI-forskningen har Hinton varnat för de potentiella riskerna med teknologin. Under pressträffen sa han att utvecklingen kan ”spåra ur” om vi inte är försiktiga.

Hinton uttryckte även oro för att AI-system kan bli alltför smarta och ta över kontrollen. Han berättade att han ibland ångrar vissa av sina upptäckter men menade att han skulle göra om samma sak igen under samma omständigheter.

– Vi måste vara medvetna om de negativa konsekvenserna och undvika att saker går utom kontroll, sade Hinton enligt TT.

På frågan om vilket AI-verktyg han själv använder svarade Hinton att han använder GPT-4 och beskrev det som ”bra på allt, men inte expert på något.”

Forskning som lade grunden för AI

John Hopfield, som delade priset med Hinton, uppfann ett neuralt nätverk som kan lagra och återskapa mönster, vilket blev en viktig byggsten för AI-teknologin. Professor Danica Kragic Jensfelt från Kungliga Tekniska Högskolan förklarade att Hopfield och Hinton inspirerades av hur den mänskliga hjärnan fungerar, särskilt synapserna.

Då presenteras de övriga pristagarna

Nobelpriset i kemi: Onsdag 9 oktober, tidigast klockan 11.45.

Nobelpriset i litteratur: Torsdag 10 oktober, tidigast klockan 13.00.

Fredspriset: Fredag 11 oktober, klockan 11.00.

Priset i ekonomisk vetenskap till Alfred Nobels minne: Måndag den 14 oktober tidigast klockan 11.45.

(Källa: nobelprize.org.)

Läs mer

Populärt