NyheterRegeringens budget hotar Melvins käkoperation – kan tvingas betala 100 000 kr

Regeringens budget hotar Melvins käkoperation – kan tvingas betala 100 000 kr

Melvin, 19 år och nyligen student från Tvååker, står inför en tuff ekonomisk verklighet på grund av regeringens och Sverigedemokraternas nya budget.

Tidigare hade unga vuxna upp till 23 år rätt till gratis tandvård, men från och med 2025 är detta borttaget, något som nu hotar Melvins käkoperation.

Ett oväntat besked

Melvin, som föddes med ett kraftigt underbett, har under flera år förberetts för en käkoperation. Han har fått dra ut tänder, bland annat visdomständer, och haft regelbundna besök hos tandläkaren för att allt ska sitta rätt inför operationen. Men nu kan han behöva betala den höga kostnaden själv, runt 100 000 kronor, enligt uppgifter från tandläkaren.

– Jag hade sett fram emot att äntligen fixa det här, men nu känns det som att jag har slösat ett och ett halvt år på förberedelser, säger Melvin till Aftonbladet.

Regeringens beslut om tandvården

I regeringens nya budget har fokus flyttats från unga vuxna till äldre över 67 år, som nu kommer att få billigare tandvård. Tidigare har personer upp till 23 år haft rätt till avgiftsfri tandvård, men detta tas nu bort. Regeringen menar att unga generellt har bättre tandhälsa och därför inte bör prioriteras på samma sätt som äldre, som ofta har större behov av kostsamma ingrepp.

För Melvin innebär detta att han nu måste överväga att skjuta upp sina studier och jobba extra för att ha råd med sin tandvård.

– Jag får samla ihop pengar, kanske ta ett lån och betala en summa varje månad, säger han till Aftonbladet.

Fakta: Det här har regeringen beslutat

Från och med 2025 kommer unga vuxna mellan 19 och 23 år inte längre att få gratis tandvård, enligt regeringens nya budget. Tidigare har personer under 23 år haft rätt till avgiftsfri tandvård, men regeringen menar att unga generellt sett har bättre tandhälsa, medan äldre oftare behöver dyra ingrepp och därför bör prioriteras.

Läs mer

Populärt