BreakingNy mätning: Sverigedemokraterna rasar och Socialdemokraterna rusar

Ny mätning: Sverigedemokraterna rasar och Socialdemokraterna rusar

Efter skandalveckorna kring Jimmie Åkessons bröllop tappar Sverigedemokraterna nu mark.

Enligt DN/Ipsos oktobermätning minskar partiets stöd med nästan 2 procentenheter, från 21 till 19 procent. Detta kommer i kölvattnet av skandalen kring Jimmie Åkessons bröllop, där det framkom att en ledande medlem i det kriminella mc-gänget Comanches närvarade bland gästerna.

Sverigedemokraternas minskning kopplas till skandalen

Enligt Nicklas Källebring, opinionsanalytiker på Ipsos, kan Sverigedemokraternas tillbakagång delvis förklaras av bröllopsskandalen. Han pekar även på att partiet inte framstod som en tydlig vinnare i debatten om Tidöpartiernas budgetförslag.

Detta innebär att SD nu återigen ligger under sitt valresultat från 2022. Kommande mätningar får visa om detta är en tillfällig nedgång eller en mer varaktig förändring.

Socialdemokraterna ökar i stöd

Samtidigt som Sverigedemokraterna tappar, går Socialdemokraterna framåt. Efter en längre tids nedgång, med fem raka mätningar där stödet minskat, ser partiet nu en uppgång från 31 procent i september till 33 procent i oktober. Källebring förklarar detta med att partiet lyckats mobilisera tidigare väljare som lämnat för ”soffan”, alltså de som inte aktivt stödjer något parti.

En annan faktor som kan ha bidragit till Socialdemokraternas framgång är budgetdebatten, där partiet tydligt kritiserade skattesänkningar för höginkomsttagare och bristen på satsningar på välfärden.

Mindre förändringar för övriga partier

DN/Ipsos mätning visar små förändringar för övriga partier, men Moderaterna tappar en procentenhet och landar på 18 procent.

Miljöpartiet stannar på 6 procent efter en svag positiv trend, och Centerpartiet står stilla på 5 procent.

Oppositionen ökar sitt försprång

Sammanlagt ökar avståndet mellan blocken, där oppositionen nu leder med 7 procentenheter över Tidöpartierna. Det växande försprånget beror främst på Socialdemokraternas uppgång, samtidigt som både Sverigedemokraterna och Moderaterna tappar i stöd.

En majoritet uppfattar Sveriges utveckling som negativ. Källebring menar att den höga konfliktnivån i politiken och den ökande vågen av skjutningar kan vara bidragande orsaker till denna negativa syn.

Så hade svenskarna röstat om det vore val i dag

Vänsterpartiet (V): 8 % (9)

Socialdemokraterna (S): 33 % (31)

Centerpartiet (C): 5 % (5)

Liberalerna (L): 4 % (3)

Moderaterna (M): 18 % (19)

Kristdemokraterna (KD): 4 % (4)

Sverigedemokraterna (SD): 19 % (21)

DN/Ipsos mätning den 7–20 oktober 2024 i jämförelse med den senaste mätningen i september.

Läs mer

Populärt