Mest lästaComanches MC: Ett kriminellt nätverk som växer i Sverige

Comanches MC: Ett kriminellt nätverk som växer i Sverige

Comanches MC är en internationell motorcykelklubb som på senare tid fått stort uppmärksamhet i både Sverige och Danmark på grund av sin inblandning i organiserad brottslighet.

Klubben, som har sina rötter i Danmark, har snabbt vuxit och etablerat sig som en maktfaktor i den nordiska mc-miljön.

Comanches MC grundades i Danmark som ett direkt resultat av Satudarah MC:s upplösning. När Satudarah tvingades lämna både Sverige och Danmark, tog många av deras medlemmar med sig sina västar och anslöt till Comanches. Över en natt blev den nystartade mc-klubben den största i Danmark, med upp mot 300 medlemmar.

I Sverige har klubben ett mindre men växande antal medlemmar. De har i nuläget två avdelningar, en i Skåne och en i Lidköping, med cirka 20 aktiva medlemmar. Många av medlemmarna har tidigare varit en del av andra kriminella mc-gäng.

Kriminella aktiviteter och konflikter

Comanches är kända för sin inblandning i grova våldsbrott, narkotikahandel och utpressning. Danska myndigheter har särskilt pekat ut klubben som en stor aktör inom organiserad brottslighet, enligt DN.

En av de mest uppmärksammade konflikterna där Comanches varit involverade rör det svenska kriminella nätverket ledd av Ismail Abdo, även känd som “Jordgubben”. Konflikten har eskalerat till flera våldsamma sammandrabbningar i Köpenhamn, där både medlemmar och deras anhöriga har blivit måltavlor, enligt Aftonbladet.

Comanches och politisk inblandning

Ett av de mest omdiskuterade inslagen i Comanches MC:s verksamhet är deras närvaro i politiska kretsar. I oktober 2024 avslöjades att Robert Hedarv, en av de ledande figurerna inom Comanches i Sverige, var en inbjuden gäst på Sverigedemokraternas partiledare Jimmie Åkessons bröllop. Hedarv, som pekats ut som president för klubbens avdelning i Skåne, har tidigare varit aktiv inom partiet. Denna koppling har väckt stark kritik, särskilt då Åkesson framställer sig som en tuff motståndare till kriminalitet.

Enligt polisen är det farligt när kriminella nätverk som Comanches får möjlighet att etablera kontakter inom politiska kretsar. Det ger klubben en legitimitet som kan utnyttjas för att infiltrera rättssystemet och andra samhällsstrukturer.

Kan få ökat inflytande

Trots den ökade pressen från myndigheter i både Danmark och Sverige fortsätter Comanches MC att växa. De har redan blivit en betydande aktör i den nordiska mc-miljön, och det finns tecken på att deras inflytande kommer att fortsätta öka. Samtidigt varnar experter för att våldsamma konflikter mellan mc-gäng och andra kriminella nätverk kan eskalera i takt med att klubben expanderar sin verksamhet.

Politiska åtgärder mot mc-gängen

I Danmark diskuteras nu hårdare lagar som syftar till att slå ner på gäng som Comanches. Förslag som att förbjuda ryggmärken, minska möjligheterna att ha klubbhus och skärpa straffen för ekonomisk brottslighet har lagts fram. Liknande åtgärder diskuteras även i Sverige, men många experter menar att de existerande lagarna behöver stärkas ytterligare för att effektivt bekämpa den organiserade brottsligheten.

Läs mer

Populärt