NyheterÅkesson pressad: Tunga kritiken efter gängkontakter

Åkesson pressad: Tunga kritiken efter gängkontakter

Efter avslöjandet att Robert Hedarv, president för det kriminella MC-gänget Comanches, var en av gästerna på Jimmie Åkessons bröllop, ökar trycket på SD-ledaren.

Hedarv leder en organisation som polisen klassar som ett kriminellt nätverk och hans närvaro har lett till hård kritik mot Åkesson.

Aftonbladets ledarsida ifrågasätter Åkessons trovärdighet och påpekar att ”inget han säger hänger ihop” när han försöker distansera sig från Hedarv genom att kalla honom en ”ytlig bekantskap”.

Enligt Expo ska Sverigedemokraterna ha informerats om Hedarvs bakgrund redan i juli, och en granskning visar att Hedarv har varit en återkommande gäst på Åkessons privata tillställningar, inklusive de inflytelserika ”glitterfesterna”. Dessa fester är, enligt SD-källor, inte bara sociala sammankomster, utan har en politisk betydelse där inbjudna anses stå nära partiledaren.

– I partiet är det en hierarki-fest. Är du inbjuden där är du någon i partiet som har Jimmie Åkessons gillande, och man skulle känna sig stolt som blev bjuden, säger en SD-källa som flera gånger varit på glitterfesten, till Aftonbladet.

Ledarskapet ifrågasätts

Viktor Barth-Kron skriver i Expressen att problemen i Sverigedemokraterna kommer från ”högsta hierarkiska nivå”:

”Karlsson och Jomshof nätkrigar som om det var 2012 igen. Den allsmäktige kommunikationschefen Wallerstein avslöjas med smutsiga metoder och försvaras av partiledaren själv i ett svavelosande tal till nationen. Och så nu detta: Att det i partiets högsta sociala skikt, vid Jimmie Åkessons eget hov, rör sig figurer som SD kommer få förtvivlat svårt att distansera sig från.”

Djupa kopplingar

Relationen mellan Åkesson och Hedarv verkar vara djupare än vad SD-ledaren ger sken av. Uppgifter från Aftonbladet visar att Hedarv har bott hemma hos nära anhöriga till Åkesson under sina besök i Sölvesborg.

Den nära kopplingen mellan politiker och ledare för ett kriminellt nätverk sätter ytterligare press på Åkesson och Sverigedemokraterna, som nu ställs inför frågan om hur han ska distansera sig från sina egna bröllopsgäster.

Kriminalkommissarie Gunnar Appelgren har tidigare varnat för att mc-gäng som Comanches inte bara ägnar sig åt brottslighet, utan även har en tydlig politisk agenda:

– Om man tittar på den kriminella mc-miljön så har de tydliga strategier gällande att få inflytande och påverka lagstiftning, säger han till SVT.

Läs mer

Populärt