Mest lästaVem är Maria Malmer Stenergard?

Vem är Maria Malmer Stenergard?

Under tisdagen tillkännagav Ulf Kristersson att ny utrikesminister blir Maria Malmer Stenergard. Men vem är hon?

Maria Malmer Stenergard, född 1981 i Kristianstad, är en svensk politiker och jurist från Moderaterna. Hon blev Sveriges utrikesminister i september 2024 efter att tidigare ha varit migrationsminister.

Malmer Stenergard har varit riksdagsledamot sedan 2014 och haft flera framträdande positioner, däribland ordförande i socialförsäkringsutskottet.

Politisk karriär och kritik

Som migrationsminister har Maria Malmer Stenergard talat om ett ”paradigmskifte” inom migrationspolitiken, där hon framhållit att fler människor nu utvandrar än invandrar. Denna bild har dock ifrågasatts.

Statistiska centralbyrån (SCB) menar att en stor del av utvandringen beror på att Skatteverket blivit bättre på att rensa i folkbokföringsregistret, snarare än att människor faktiskt lämnar landet.

SCB-siffror pekar istället på att invandringen fortsatt är större än utvandringen, vilket skiljer sig från regeringens tolkning.

Antalet asylsökande har varit lågt de senaste åren, men liknande nivåer uppnåddes redan innan Malmer Stenergard tillträdde. Samtidigt har fler än 100 000 personer beviljats uppehållstillstånd per år, vilket står i kontrast till regeringens ambitioner om att minska invandringen. Kritiker menar att försörjningskravet för anhöriginvandring fortfarande är lågt och att regeringen är lam när det kommer till integrationspolitiken.

LÄS MER: Malmer Stenergard blir utrikesminister

Läs mer

Populärt