NyheterVad säger lagen egentligen om att använda mobilen när man kör bil?

Vad säger lagen egentligen om att använda mobilen när man kör bil?

Är det lagligt att använda mobilen när man kör bil? Svaret är både ja och nej.

En vanlig syn på vägarna är förare som använder sina mobiler medan de kör. Kanske skickar de ett sms, tar ett samtal eller scrollar på sociala medier. Men är det egentligen lagligt att använda mobiltelefonen bakom ratten?

LÄS MER: Jan Emanuel lämnar Folklistan – går med i S

Använd inte mobilen så här när du kör bil

– Du får inte använda mobil eller annan kommunikationsutrustning på ett sätt som innebär att du håller den i handen, säger Bengt-Erik Lind, gruppchef på trafikpolisen till Kristianstadsbladet.

Det skulle i alla fall stå dig dyrt. Om du blir ertappad med att hålla mobilen i handen blir du misstänkt för brott mot trafikförordningen och kan få 1 500 kronor i böter.

LÄS MER: Höjt pris på bensin och diesel – så mycket kostar det att tanka

Så här får du använda mobilen när du kör bil

Det finns dock ett lagligt sätt att använda mobilen på när du kör. Påverkar det inte körningen får du använda telefonen om den är fastmonterad.

– Om den är fastmonterad och du använder den är det tillåtet så länge det inte påverkar framförandet av fordonet. När det gäller att hålla mobilen i handen spelar det ingen roll om det påverkar körningen eller ej, för det är förbjudet, säger Bengt-Erik Lind till Kristianstadsbladet.

LÄS MER: Lasse Kronér om Ulf Kristersson: ”Sitter och vrålljuger”

Donera gärna via Swish: 123 405 12 49 (AiP Media Produktion AB).

Läs mer

Populärt