NyheterSå blir du av med mördarsniglar

Så blir du av med mördarsniglar

Nu uppmanas alla odlare att ge sig ut och bekämpa trädgårdens fiende nummer ett. På lördag, som har utsetts till ”mördarsniglarnas otursdag”, är det dags att göra en samlad insats mot de invasiva sniglarna. Det rapporterar TT.

Det var Emelie Birgersson, en trädgårdsodlare i Varberg, som för tre år sedan startade initiativet ”mördarsniglarnas otursdag” på Facebook. Syftet var att öka medvetenheten och bekämpa den invasiva snigeln, som för några år sedan bytte namn från spansk skogssnigel till mördarsnigel.

Genom att få så många som möjligt att känna till en specifik dag då sniglarna ska bekämpas, hoppas man att fler ger sig ut och deltar. I år infaller dagen den 8 juni.

Mördarsnigeln etablerade sig i Sverige 1975 och utgör inte bara ett problem för odlare, utan hotar även de inhemska snigelpopulationerna. Den är tvåkönad och förökar sig snabbt, där varje individ efter parning kan lägga 400 ägg.

För att bekämpa mördarsnigeln effektivt rekommenderar Ted von Proschwitz att man ger sig ut på kvällen när det blivit mörkt och fuktigheten ökar, vilket lockar fram sniglarna.

LÄS MER: Förtroendet för Jimmie Åkesson störtdyker

Fakta: Så blir du av med mördarsniglarna

Det är avgörande att bekämpa mördarsniglarna tidigt på säsongen för att hindra deras fortplantning. Även om det kan verka brutalt, är att klippa av deras huvuden förmodligen den mest skonsamma metoden. Andra metoder, som att lägga dem i salt eller frysa dem, är betydligt mer plågsamma för sniglarna.

Läs mer

Populärt