NyheterAnställd i SD:s trollfabrik hyllade Putin

Anställd i SD:s trollfabrik hyllade Putin

En 35-åring har identifierats som en av nyckelpersonerna i SD:s trollfabrik. Expressen kan nu avslöja att han under flera år har uttryckt stöd för Putin, spridit Kremls propaganda och anklagat Ukraina för kriget.

”Kan förstå Putins oro”, skriver han efter Rysslands militära aggression mot Ukraina 2014.

I Kalla faktas granskning av SD:s ”trollfabrik pekas en anställd ut som en av tre på partiets kommunikationsavdelning som sprider anonym propaganda och attackerar politiska motståndare på sociala medier. Han skryter om 1,5 miljoner visningar i månaden på sina klipp på Youtube.

Expressen avslöjar att den anställde under flera år har varit en flitig propagandist för Putin på X, tidigare Twitter. Född i Ryssland, kom han till Sverige som barn och har ofta skrivit om sitt hemland, särskilt efter att Ryssland inledde aggressionen mot Ukraina 2014.

LÄS MER: Sant eller falskt om SD:s trollfabrik

Spred Rysslands propagandakanaler

Med sin Kremlvänliga retorik faller han in i ett mönster som flera med koppling till SD har visat. Expressen har tidigare avslöjat hur SD-anslutna personer har hyllat Putin och spridit rysk propaganda.

I sina inlägg har han uttryckt förståelse för Putin och kritiserat den ukrainska regeringen. Han har även delat innehåll från ryska statskontrollerade medier som RT och Sputnik news, och skrivit raljerande inlägg om att Ryssland skulle attackera Sverige.

Uppmanar Ukraina att backa

”Skulle vara riktigt illa för Ryssland om NATO hade en militärbas i Ukraina, kan förstå Putins oro :P”.

”Nya regeringen i Ukraina gynnas av krig och konflikter med Ryssland, det är så de behåller makten efter valet ;)”.

”Det är ju krig som Putin INTE VILL, bara kontroll över Ryssland och Rysslands gränser :)”, skrev han i maj 2015.

Knappt två månader in i den fullskaliga invasionen 2022 skrev han: ”Så stökigt i Ukraina just nu, varför backar inte deras arméer för att deeskalera lite?”

”Inte seriös på X”

När Expressen konfronterar honom, säger han först att han inte har någon åsikt i frågan och hävdar att han inte är seriös på X.

Sverigedemokraternas pressavdelning kommenterar att detta är ny information för dem och att de tar uppgifterna på allvar. De meddelar att den anställde tillfälligt har tagits ur tjänst medan saken utreds internt.

Läs mer

Populärt