Snabba smålån är enligt Finansinspektionen den farligaste typen av lån. De gör att många slutar hos Kronofogden, och boende i hyresrätter är mest drabbade.
Personer som bor i hyresrätter är kraftigt överrepresenterade när det gäller betalningskrav på grund av smålån. Det visar en granskning gjord av Hem & Hyra.
Smålånen är lån som ges utan säkerhet och utan några större bakgrundskontroller. De är ofta på mindre summor och dyker snabbt upp på kontot.
Lånen har ofta hög ränta och om låntagaren har problem att betala säljs 95 procent av dem vidare till inkassoföretag.
Låneföretagen, som har namn som Klicklån och Cashbuddy, är lätta att hitta med en snabb googlesökning. De har en aggressiv marknadsföring och lovar snabba pengar. Detta trots att reglerna för den här typen av lån stramades upp 2018.
Stor granskning
Hem & Hyra har hämtat in uppgifter om ett 60-tal låneföretag och var de som fått betalkrav från dessa företag bor. På listan med 100 områden har 95 en mycket stor majoritet hyresrätter.
Så varför är det personer i hyresrätter som tar det som enligt Finansinspektionen är “farliga lån”? Delvis beror det på att många boende i områdena har lägre inkomster och därför behöver extrapengar för att få vardagsekonomin att gå ihop.
Ett annat skäl är att de som har ett bolån ofta kan utöka det lånet snarare än att ta ett snabblån till mycket högre ränta, om en stor oväntad utgift dyker upp.
Andreas Cervenka, ekonomijournalist och författare, menar även att många av lånen helt enkelt getts på för lösa grunder.
– Detta är Sveriges ”subprime”, och vad är då det? Jo, människor som inte borde låna som ändå har lånat. När det blir en så stor volym av betalningsförelägganden så är det ett kvitto på att kreditprövningen inte varit tillräckligt bra, säger Cervenka till Hem & Hyra.
När betalkraven hopas blir det en guldgruva för såväl utlånare som indrivare, då räntorna på de relativt små lånen snabbt blir till stora summor.
Drabbas av inflationen
Pandemiåren drabbade ekonomin hårt och oron eskalerade efter Rysslands invasion av Ukraina. Högre räntor kommer drabba de som har höga lån, där bostadslån är den vanligaste typen.
Men vid stora lån gör banker noggrannare kontroller om att en låntagare klarar även vissa räntehöjningar. Så är inte fallet med snabblånen.
En allt högre inflation gör att alla vardagsinköp, som matvaror och bensin, blir dyrare. Det drabbar särskilt de med små ekonomiska marginaler.
Med en högre inflation riskerar alltså fler att ta snabblån för att klara sina månadskostnader. Det kan bli en ond spiral där allt fler inte kan betala sina dyra lån och hamnar hos Kronofogden, vilket gör det nästan omöjligt att få lån med lägre räntor i framtiden.