För tredje året i rad ökade antalet kontakter med Bris under julen. För många barn blir utsattheten mer påtaglig under storhelgerna.
Vårterminen är i gång efter julledigheten, men föreställningen om jullovet som en tid av gemenskap, glädje och vila är för många av de barn som hör av sig till Barnens rätt i samhället (Bris) det rakt motsatta.
Totalt ökade samtalen till Bris med 23 procent jämfört med förra jullovet.
– Bris har aldrig tagit emot så många samtal något jullov tidigare. Det säger något om att det finns ett stort stödbehov bland barn generellt och det blir särskilt tydligt under lovperioderna, säger Magnus Jägerskog, generalsekreterare på Bris.
Det som sticker ut i kontakterna med Bris under loven är familjekonflikter och våld och utsatthet i hemmet.
– Många av samtalen är specifikt kopplade till alkohol, till föräldrar som dricker för mycket. I 25 procent av alla kontakter vi har med barn så hänvisar vi vidare till andra funktioner i samhället. I de verkligt tuffa situationerna försöker vi uppmuntra barnen att kliva ur sin anonymitet så att de ska kunna få hjälp. Vissa väljer att göra det, andra gör det inte, säger Magnus Jägerskog.
Lång telefonkö
Barnrättsorganisationen var bemannad dygnet runt även under julhelgerna, men trots det var det inte alla som kom fram.
– Det är samtal under dygnets alla timmar och det är kö under stor del av dygnet, så hur många barn vi kan ge stöd till är en fråga som hör samman med de resurser vi har, säger Magnus Jägerskog.
Sedan Bris införde dygnet runt-bemanning för den nationella stödlinjen 2021 har antalet samtal om psykisk ohälsa som ångest, nedstämdhet, ätstörningar, självskadebeteende och självmordstankar blivit betydlig fler.
Sänka trösklarna
Den röda tråden i kontakterna med Bris är enligt Magnus Jägerskog att barnet saknar en vuxen att samtala med i sin vardag.
– Att samtalen till Bris har ökat är bra på det sättet att det betyder att fler barn har fått stöd, men det säger också något om att det finns ett behov av stöd som samhället inte riktigt lyckas möta.
Konkret vill Bris sänka trösklarna och möjliggöra samtalsstöd inom skola, elevhälsan och på fritidshem.
– Det är tydligt att många inte känner att det finns någon som de kan vända sig till i sin vardag, men vi alla kan ju vara en viktig vuxen och fråga hur en ung person har det. Det är en viktig insikt inför ett nytt år, säger Magnus Jägerskog.