Mest lästaBirgitta Dahl – stridbar jämställdhetskämpe

Birgitta Dahl – stridbar jämställdhetskämpe

Som ogift småbarnsmamma bröt Birgitta Dahl ny mark när hon valdes in i riksdagen 1969.

Bakom sig lämnar den stridbara socialdemokraten en karriär präglad av kampen för jämlikhet och miljön.

Birgitta Dahl föddes 1937 i Härryda kommun. Efter studentexamen 1956 studerade hon i Uppsala där hon 1960 tog en filosofie kandidat i nordiska språk, historia och statskunskap.

Det var i 1960-talets Uppsala som hon blev politiskt aktiv inom Socialdemokraterna. Hon valdes in i riksdagen som ogift småbarnsmor 1969, och kampen för jämställdhet skulle bli hennes signum.

Hon slogs tidigt för frågor som i dag ses som självklara – barnomsorg för alla, förbud mot barnaga och kriminaliseringen av våldtäkt inom äktenskapet.

– Under kampanjen mot barnaga och våldtäkt inom äktenskapet var ett vanligt argument: ”inte ska väl samhället lägga sig i hur familjerna lever sina liv, och förresten är ju det här en fin gammal svensk sed”. Att man kunde säga något så oerhört, säger Dahl i dokumentärfilmen ”Birgitta Dahls heliga vrede” från 2021.

Birgitta Dahl håller invigningstal vid öppnandet av Stockholmskonferensen om Vietnam i Stockholm 1974.

Birgitta Dahl håller invigningstal vid öppnandet av Stockholmskonferensen om Vietnam i Stockholm 1974. FOTO: OLLE LINDEBORG/TT

Uppmärksammad kjol

Den unga politikern skapade samtidigt rubriker genom sin klädsel (kort kjol!) och för att hon som första riksdagsledamot födde barn (ogift!). Motståndet mot henne var inte sällan starkt, och hon häcklades av såväl politiska motståndare som av män inom det egna partiet.

1982 utsågs hon till energiminister under dåvarande statsminister Olof Palme och blev fyra år senare miljö- och energiminister för att 1990–1991 tjänstgöra som miljöminister. I den rollen drev hon bland annat igenom förbudet mot freoner.

I en intervju med DN från 2021 beskriver hon hur hon våren 1986, två månader efter mordet på Olof Palme, mottog de första rapporterna om ökad strålning vid kärnkraftverket Forsmark.

– Jag kallade till mig alla experter och vi kunde konstatera att det inte kom härifrån, säger hon om vad som skulle visa sig vara nedfall från Tjernobylkatastrofen.

Birgitta Dahl, med ordförandeklubban i sin hand, som nyvald talman i Sveriges riksdag i oktober 1994.

Birgitta Dahl, med ordförandeklubban i sin hand, som nyvald talman i Sveriges riksdag i oktober 1994. FOTO: LEIF ENGBERG/DN/TT

33 år i riksdagen

Birgitta Dahl blev 1994 riksdagens talman, en post hon stannade på till 2002, då hon gick i pension efter 33 år i riksdagen.

Mellan 2005 och 2011 var hon ordförande för Unicef Sverige.

Dahl var gift med S-veteranen Enn Kokk, som verkade hela sitt vuxna liv i olika roller inom partiet och som dog 2019, 82 år gammal.

Birgitta Dahl blev 87 år gammal.