SverigeCovid-varianten XEC: Vad vi vet hittills

Covid-varianten XEC: Vad vi vet hittills

En ny Covid-variant, XEC, har börjat sprida sig globalt och kan snart bli den dominerande varianten, enligt forskare.

Varianten identifierades först i juni i Tyskland och har sedan dess rapporterats i länder som Storbritannien, USA, Danmark och flera andra.

Vad är Covid XEC?

XEC är en rekombinant variant, vilket innebär att den är en kombination av två tidigare varianter inom Omikron-familjen, närmare bestämt JN.1.

Den har flera nya mutationer som potentiellt kan bidra till en snabbare spridning, särskilt under höst- och vintersäsongen.

Folkhälsomyndigheten (FHM) rapporterar att XEC nu utgör cirka 10 procent av de sekvenserade proverna i Sverige och Europa, och Europeiska smittskyddsmyndigheten ECDC har nyligen klassat den som en “variant under bevakning” .

– Vi har också varianten XEC i Sverige och den har legat på en relativt stabil nivå under några veckor, men vi ser nu en ökning i vissa regioner. Det är förväntat att nya undervarianter tar över smittspridningen och det är inget märkvärdigt med just den här varianten, säger statsepidemiolog Magnus Gisslén till Aftonbladet.

Hur påverkar XEC immuniteten?

Precis som andra Covid-varianter har XEC vissa mutationer som kan göra det lättare för viruset att kringgå immuniteten från tidigare vaccinationer eller infektioner. Enligt FHM dominerar fortfarande varianten KP.3 (en undergrupp till JN.1), men XEC förväntas kunna bli mer framträdande framöver.

ECDC bedömer dock att den befintliga vaccineffektiviteten mot allvarlig sjukdom bör vara liknande för XEC som för de nuvarande varianterna .

Symptom på XEC

Symtomen på XEC tros likna de tidigare varianterna av Covid-19 och inkluderar:

• Hög feber

• Muskel- och ledvärk

• Trötthet

• Hosta eller ont i halsen

De flesta som drabbas av XEC förväntas återhämta sig inom några veckor, men för vissa kan återhämtningen ta längre tid.

Vaccination och skydd mot XEC

Även om vaccinerna inte specifikt är anpassade för XEC, uppger experter att de uppdaterade vaccinerna fortfarande ger skydd mot allvarliga fall. För personer i riskgrupper erbjuder NHS och andra vårdgivare gratis boostervaccinationer.

Enligt professor Francois Balloux, från University College London, har XEC en “mindre överföringsfördel” jämfört med andra varianter, men vaccinerna bör fortfarande ge ett gott skydd.

Läs mer

Populärt