Mest lästaVad är djävulstecknet?

Vad är djävulstecknet?

Djävulstecknet, även känt som “sign of the horns”, är en handgest som har olika betydelser och användningsområden i olika kulturer. Gesten formas genom att sträcka ut pekfingret och lillfingret medan långfingret och ringfingret hålls nere med tummen.

Djävulstecknet, där lillfingret och pekfingret sticker ut. (Foto: Wikimedia Commons)

Men vad symboliserar detta tecken egentligen?

Religiös och vidskeplig betydelse

Inom religiösa och andliga traditioner kan djävulstecknet ha en skyddande funktion. I buddhismen används en liknande handgest, kallad Karana Mudrā, för att driva bort onda andar och negativ energi. Detta ses ofta på statyer av Buddha eller andra religiösa ledare. I indisk dans symboliserar en liknande gest ett lejon, medan den i Hatha Yoga kallas Apāna Mudrā och tros ha hälsofrämjande egenskaper.

I Italien och andra delar av Medelhavsregionen används tecknet, kallat le corna, för att skydda mot det onda ögat, eller “malocchio”. Det är ett gammalt, apotropaiskt (dvs. skyddande) tecken som ofta utförs när man ställs inför otur eller för att förebygga olycka.

Djävulstecknet inom populärkultur och musik

Inom den moderna kulturen, särskilt inom heavy metal-musiken, har djävulstecknet blivit en ikonisk gest. Den populariserades av Ronnie James Dio, sångaren i bandet Black Sabbath, som på 1970-talet använde tecknet på scenen som ett sätt att connecta med publiken. Dio har berättat att han lärde sig tecknet från sin italienska farmor, som använde det för att skydda sig mot “det onda ögat”.

Ebba Busch djävulstecknet, sign of the horns
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch gör ”sign of the horns”

Tecknet har också använts inom andra musikstilar, bland annat i jazz och rock. Artister som Marlon Brando, George Clinton och band som Coven har alla använt djävulstecknet på olika sätt, vilket visar på dess bredd och mångsidighet i populärkulturen.

Användning inom sport och kriminella subkulturer

Inom sportvärlden används en liknande handgest för att representera olika lag och maskotar, som till exempel på University of Texas där tecknet representerar “Hook ’em Horns”, en hyllning till deras maskot, Texas Longhorns. Även fans av andra skolor och idrottslag, som University of South Florida och North Dakota State University, har sina egna varianter av tecknet.

I vissa kriminella subkulturer, såsom Mara Salvatrucha (MS-13), används tecknet för att signalera tillhörighet till gänget, där det symboliserar både bokstaven “M” och en allmän koppling till en demonisk, rebellisk anda.

666

För vissa kan djävulstecknet även associeras med siffran 666, som enligt kristen tro ofta förknippas med djävulen eller Antikrist.

I populärkultur, särskilt inom heavy metal och satanism, används denna symbol för att representera något rebelliskt eller antireligiöst. I LaVeyan Satanism, till exempel, är djävulstecknet ett vanligt salutationsmärke och kan, tillsammans med siffran 666, symbolisera en avvisning av kristendomen och dess moral.

Gesten förstärker en association med det ockulta och mörka krafter, vilket gör att den i vissa kretsar uppfattas som en symbol för djävulen och den underjordiska världen.

Läs mer

Populärt