Mest lästaGår det att frysa ost? Här är svaret

Går det att frysa ost? Här är svaret

Kan man frysa ost utan att förlora smak och konsistens? Svaret är ja, men vissa ostar klarar sig bättre än andra i frysen. Här får du tips på hur du fryser in olika typer av ost, vilka som fungerar bäst och hur du undviker att smaken försämras.

Ja, det går att frysa ost, men hur väl den klarar sig beror på vilken typ av ost det rör sig om. Hårdostar med hög fetthalt, såsom cheddar och parmesan, fungerar bäst i frysen.

Dessa ostar behåller sin smak och konsistens relativt bra även efter att de tinats, vilket gör dem lämpliga för både matlagning och smörgåsar.

Däremot kan vissa ostar, som blåmögelost och andra mjuka, fettrika ostar, påverkas mer negativt av frysningsprocessen.

Hur fryser man in ost på bästa sätt?

För att frysa ost på rätt sätt och underlätta användning senare, kan du skära osten i bitar eller skivor innan du fryser in den. Här är några enkla steg för att frysa olika typer av ost:

1. Hårdost: Skär osten i bitar på max 500 gram och slå in dem i plastfolie, aluminiumfolie eller vaxat papper. Placera dem sedan i en lufttät fryspåse eller låda. Detta minimerar risken för att osten blir smulig efter upptining.

2. Skivad ost: Om du vill frysa skivor, placera bakplåtspapper mellan varje skiva för att förhindra att de fryser ihop. Detta gör det enkelt att plocka fram enstaka skivor vid behov.

3. Riven ost: Riven ost är idealisk att frysa och kan användas direkt från frysen i exempelvis gratänger eller på pizza. Lägg den rivna osten i en fryspåse, pressa ut luften och frys in.

Hållbarhet och tips

Fryst ost håller sig i upp till sex månader i frysen. För att undvika att osten tar smak av andra matvaror, se till att den är ordentligt förpackad.

En annan viktig aspekt att tänka på är att vissa ostar kan förändra sin konsistens och smak när de tinas, så det är en bra idé att prova att frysa en liten mängd först.

Att frysa ost är ett smart sätt att undvika matsvinn och se till att alltid ha ost till hands, men det gäller att välja rätt sorts ost och frysa den på rätt sätt för bästa resultat.

Källor: Arla, Linas Matkasse, Ica

LÄS MER: Kan man frysa mjölk?

Läs mer

Populärt