NyheterUppgift: flera SD-toppar sjöng rasistsång på valvakan

Uppgift: flera SD-toppar sjöng rasistsång på valvakan

Riksdagsledamoten David Lång (SD) lämnar sitt riksdagsuppdrag, meddelar partiet. Detta efter att ha sjungit en låt med rasistiskt budskap på EU-valvakan.

Under våren har en version av den franska låten ”L’amour toujours” fått spridning i högerextrema kretsar med textraderna ”ausländer raus” (”utlänningar ut”) och ”Deutschland den Deutschen” (”Tyskland åt tyskarna”). SD:s gruppledare, Linda Lindberg, uppger i ett uttalande att Lång, på hennes uppmaning, har beslutat att avgå.

David Lång har på min uppmaning valt att avsäga sig sitt riksdagsuppdrag. Han har suttit i riksdagen sedan vårt inträde 2010 och har gjort mycket bra för partiet. Det förringar inte hans omdömeslösa agerande under gårdagen, vilket han själv har förståelse för.”

LÄS MER: Här tappade SD var tredje väljare: ”Chockad”

”Snappade upp på sociala medier”

David Lång beklagar om någon tagit illa vid sig.

”Jag snappade upp den här låten på sociala medier, jag förstår nu att texten har sjungits i sammanhang som jag hittills inte haft någon djupare kunskap om. Det var inte något överlagt från mitt håll, och jag beklagar om någon tagit illa vid sig”, säger han i ett uttalande.

”Oj shit”

Det var när ”L’amour toujours” spelades på SD:s valvaka under söndagskvällen som riksdagsledamoten David Lång den tyska texten – men tystnade när han fick syn på Expressens reporter.

– Oj shit, spelar du in det här? sade David Lång då, vilket kan höras i tidningens inspelning.

Enligt Expressens reporter försökte han sedan ta inspelningsutrustningen. David Lång har suttit i riksdagen i 14 år.

På X liknas det hela vid en sketch från Monty Python:

Flera skrålade med

Aftonbladet rapporterar att flera kända SD-politiker också skrålade med till rasistlåten. Enligt tidningen handlar det om riksdagsledamöter, företrädare för ungdomsförbundet Ungsvenskarna och tjänstemän i riksdagen.

Valvakans dj, riksdagsledamoten Michael Rubbestad (SD), ångrar låtvalet.

– Jag hade helt missat att låten ifråga har varit föremål för debatt, och för mig var det bara en gammal 90-talsdänga i likhet med vad vi brukar spelar i festsammanhang. Personen som önskade låten sa inget om det heller. Hade jag vetat det hade jag naturligtvis inte spelat den, säger han till Aftonbladet.

Det var i stället Rebecka Fallenkvist, tidigare programledare på SD-kanalen Riks och anställd på riksdagskansliet, som enligt en källa till Aftonbladet önskade låten.

LÄS MER: SD redo för samarbete med ryssvänliga partier

Fakta: ”L’amour toujours” fick rasistisk text

Den italienske dj:n Gigi D’Agostinos eurodiscohit ”L’amour toujours” har omarbetats med högerextrem text och blivit en kampsång för Europas ytterhöger.

En video från en lyxklubb på den tyska ön Sylt fick stor spridning i våras.

I videon ses välbärgade unga tyskar sjunga ”ausländer raus” och ”Deutschland den deutschen”, vilket betyder ”utlänningar ut” och ”Tyskland åt tyskarna”.

Låten har förbjudits på Oktoberfest i München och har även stoppats från att spelas vid Österrikes fotbollslandskamper.

Läs mer

Populärt