Andelen äldre har fördubblats i riksdagen, men är fortfarande långt efter andelen äldre i övriga samhället.
Av riksdagens 349 ledamöter är 12, alltså runt 3 procent, över 64 år. Det är en fördubbling i jämförelse med riksdagen under förra mandatperioden.
I tre partier saknas däremot de äldre helt. I Sverigedemokraterna, Moderaterna och Miljöpartiet finns inte en enda företrädare över 64 år.
Tror inte väljarna bryr sig
Att representationen är så dålig i SD oroar inte Mattias Bäckström Johansson, biträdande partisekreterare.
– Vi har ett relativt högt förtroende i de väljargrupperna och då tror jag att det kanske är politiken man bryr sig om i första hand snarare än vilka personer som företräder partiet i riksdagen, säger han till Sveriges Radio.
Att de saknar äldre är inte det enda sättet som SD:s riksdagsgrupp inte speglar Sverige i stort. Det är även det parti med absolut lägst andel kvinnor. Av partiets ledamöter i riksdagen är det hela 74 procent som är män.
Kritiserade pensionsuttalanden
Trots att äldre helt saknas i hans egen riksdagsgrupp är Ulf Kristersson en varm förespråkare av att äldre ska arbeta. Som nytillträdd moderatledare fick han mycket kritik för sina uttalanden om att pensionsålder ska höjas, kanske så högt som till 75.
Kritiken bestod bland annat av faktumet att många som arbetar i slitigare yrken helt enkelt inte klarar av att arbeta så länge. För Kristersson bör mer av ansvaret för att kunna arbeta länge läggas på individen:
– Om du är lastbilschaufför och gillar ditt jobb, vad ska du då göra mer än sitta still och köra din lastbil så att du kan ha det här jobbet i många år, sa han då till Aftonbladet.
Han förespråkar även att äldre byter karriär sent i livet. Men att vara riksdagsledamot för Moderaterna är tydligen inte ett möjligt karriärval för den som närmar sig pensionsåldern.