SverigeDärför rusar elpriserna – svaga vindar och orolig omvärld orsaken

Därför rusar elpriserna – svaga vindar och orolig omvärld orsaken

Under måndagsmorgonen kostade elen närmare 5 kronor per kilowattimme i landets södra delar.

I vintras kunde man nästan dagligen läsa nya artiklar om prisrekord på elen, men sedan dess har elpriserna stabiliserats på en mer normal nivå.

Men under måndagen var det dags igen – mellan klockan åtta och nio på morgonen rusade priserna till över fem kronor per kilowattimme i elområde 4, Södra Götaland.

Det är den högsta noteringen på över en månad och många gånger högre än helgens elpriser som låg runt 10 öre per kilowattimme, vilket var lägst i hela Norden.

Priserna över dygnet väntas landa på omkring 2,37 kronor i söder och betydligt lägre i norr med omkring 39 öre per kilowattimme.

Sverige är nämligen uppdelat i fyra så kallade elområden, från SE1 i norr till SE4 i söder. Ju längre norrut desto billigare är vanligtvis elen. Det beror på att en stor del av elen produceras i landets norra delar.

Uppdelat i områden

Men varför blev det så dyrt under just den timmen? Sveriges el handlas på en gemensam plattform med de övriga nordiska länderna samt Baltikum. Dessutom påverkas elpriserna av övriga länder i närområdet. När priserna stiger där påverkar det alltså elpriserna här.

Att det blev så dyrt under måndagen beror mycket på vädret. Vindhastigheten minskade kraftigt vilket gjorde att vindkraftens produktion blev mycket lägre. I genomsnitt brukar den stå för omkring 20 procent av Sveriges produktion, men nu dippade den ner till omkring två procent.

Samtidigt gör värmeböljan över Europa att elförbrukningen är ovanligt hög för årstiden för att luftkonditioneringarna går för fullt. Samtidigt stryps tillgången av rysk gas på grund av Rysslands invasion av Ukraina, vilket höjer priserna ytterligare.

Jämnar ut sig

Måndagens pristopp planade ut relativt snabbt, men de höjda priserna väntas ligga kvar resten av veckan då vindarna väntas fortsätta vara svaga.

Det finns även risk att vissa enskilda timmar kan sticka iväg i pris. Just under morgontimmarna, men även strax efter vanlig kontorstid, är förbrukningen som högst.

Rent praktiskt kommer de höga timpriserna sakna betydelse för de allra flesta. Det är få som betalar elen per timme, utan det pris de flesta betalar är ett snitt över en månads tid.

Hur juniräkningen kommer se ut kommer alltså påverkas av att vi den senaste veckan haft ”rea” med riktigt låga elpriser.

Det bästa sättet att minska elräkningen är att se över sin förbrukning, och om man är en av de som betalar timpris kan det vara bra att inte sätta på ugnen eller köra tvättmaskinen just när förbrukningen och priset är som högst.

När priserna rusade under vintern införde regeringen en elpriskompensation till de hushåll med de allra högsta elräkningarna. De pengarna har nu börjat aviseras och betalas ut.