Högerpartierna i riksdagen röstade ner ytterligare ett försök att göra den svenska skolan mer jämlik.
Regeringen vill reformera den svenska skolan så att kommunala skolor ska kunna få en högre skolpeng än friskolor. Orsaken är att kommunala skolor har ett större ansvar. Om en friskola lägger ner måste nämligen kommunen fort hitta nya skolplatser till barnen som drabbas.
De stora friskolekoncernerna är aktiebolag och har därför målet att ge maximal utdelning till ägarna. Det gör att skolor som inte är lönsamma kan läggas ner med kort varsel.
Det betyder i praktiken att kommunala skolor aldrig kan ha så små marginaler som en friskola. Den kommunala skolans ansvar betyder att alla elever ska få en skolplats.
Det gäller även “dyra” elever, som exempelvis de med extra behov eller de som bor i områden där det inte finns tillräckligt många barn för att fylla alla klasser.
Högerpartier stretar emot
Högermajoriteten röstade den 8 juni för att behålla nuvarande system. Resultatet var väntat sedan även utbildningsutskottet röstat emot förslaget.
Det är tyvärr inte förvånande så M, SD, KD, L och C öppet är för att fortsätta uttaget av vinster från den svenska skolan. Dessa partier står alltså bakom att behålla dagens system, där Sverige som enda land tillåter att skattemedel till skolan blir till vinster i privata företag.
– Vi socialdemokrater kommer inte att släppa den här frågan efter den här dagen, sa partisekreteraren Tobias Baudin till Aftonbladet sedan det stod klart att reformen skulle röstas ned.
Det är egentligen rätt svårt att tjäna pengar på en skola. Den stora utgiften är personalens löner. För att kunna få en större vinst har friskolor därför i genomsnitt färre lärare anställda och lönerna är lägre.
Lägre löner i kommunala skolor är såklart inte ett bra alternativ. Så den högre skolpengen skulle göra att kommunala skolor kan fortsätta med högre lärartäthet och bättre löner.
Stor majoritet mot vinster i skolan
Majoriteten i riksdagen speglar inte hur svenska folket ser på friskolornas vinster. Åtta av tio svenskar vill begränsa eller förbjuda vinster i skolan.
Ännu mer uppseendeväckande är att hela 98 procent av lärarna är negativt inställda till vinster i skolan.
Lärarfacket Lärarnas Riksförbund släppte under våren en rapport där man förespråkar strängare regler för vinstuttag, och pekade på en mängd problem med dagens system.
Här är partierna som är emot en mer jämlik skola
- Moderaterna
- Sverigedemokraterna
- Kristdemokraterna
- Centerpartiet
- Liberalerna