Rysslands krig mot Ukraina förs inte bara militärt, utan även i landets hårt kontrollerade medier – men medelryssen vet vad som pågår, säger Per Enerud, Rysslandsexpert vid Myndigheten för psykologiskt försvar.
Sedan Ryssland den 24 februari med full kraft slog till mot Ukraina har budskapet från de statskontrollerade medierna varit glasklart: Det som pågår är inte ett krig, utan en operation för att utplåna ett nazistiskt styre i grannlandet.
Redan i ett tidigt stadium förbjöds också de ryska medierna att använda sig av ord som ”krig” eller ”invasion”. I stället ska ordet ”specialoperation” användas som benämning av händelseförloppet, och budskapet i bilderna som kablas ut kretsar också kring ett av Kreml dikterat narrativ, enligt Per Enerud, Rysslandskännare vid Myndigheten för psykologiskt försvar.
– Man visar hur ryska soldater delar ut bröd till hungriga ukrainare och inte bilder från striderna vid fronten. Ryssland försöker också formulera kriget som en aggression mot det ryska folket, där västpolitiker är blinda av hysteri och inte agerar förnuftigt, säger han.
Telegram viktig kanal
Många ryssars mångåriga erfarenhet av att hitta och sprida information utanför de officiella kanalerna sätter dock käppar i hjulet för Kremls officiella historieskildring. Ett exempel är den så kallade samizdatrörelsen under Sovjettiden, då man i hemlighet skrev av eller gjorde karbonkopior på förbjudna böcker som därefter spreds. I dagens Ryssland är det istället sociala nätverk och plattformen Telegram som har en alltmer avgörande roll i informationsspridandet, enligt Enerud.
– Telegram är just nu forumet där ett offentligt samtal förs och där samhällsdebatten pågår i Ryssland. Här prenumererar man på kanaler, där en kanal kan bestå av innehåll från Putinpatrioter medan nästa istället består av innehåll från den ukrainska säkerhetstjänsten. Det leder till ett slags pluralism, där man själv ansvarar för att sovra, säger han.
”Informationsflod utanför medier”
Det redan tidigare svåra medieklimatet i Ryssland har också hårdnat betydligt sedan invasionen inleddes.
Den 4 mars antog landets underhus en lag, enligt vilken den som ”medvetet publicerar falsk information” om de ryska styrkorna riskerar 15 års fängelse – vilket bland annat lett till att utländska redaktioner som Bloomberg och Sveriges Television beslutat att tillfälligt ta hem sina journalister från Ryssland.
Även sändningar av den oberoende radiokanalen Moskvas Eko såväl som av den liberala tv-kanalen Dozjd har stoppats, men enligt Per Enerud finns andra informationskanaler.
– Vi tror att Ryssland har blivit isolerat efter att medierna har släckts ned, men jag skulle vilja påstå att ryssar har tillgång till information i större grad än vi, eftersom deras kontaktytor med konflikten är så stora. Familjer har anhöriga som tjänstgör i konflikten, folk har släktingar i Ukraina som ringer hem, och miljontals ryssar i Tyskland och Israel har tillgång till internationella medier, säger han.
”Ryssar vet vad som pågår”
Putins ihärdiga försök att isolera Ryssland idémässigt från omvärlden har hittills misslyckats – vilket även gäller Kremls försök att placera landet i ett slags informationsvakuum – men hittills tyder inget på att den ryske presidenten kommer att störtas av ett folkligt missnöje, enligt Enerud.
– Vi kommer knappast att se stora folkmassor med hötjugor och facklor samlas utanför Kreml för att hänga Putin i en lyktstolpe, och inte heller se den ryska eliten göra det. Men de vet vad som pågår, och det gör även medel-Ivanov. Han kanske inte gillar att läsa det, men han vet, säger han och fortsätter:
– Det hoppingivande är att vi ser en aktiv verksamhet bland ryssar som försöker ta reda på vad som pågår, men vad det kan få för konsekvenser för krigets utgång är oklart. Det finns bara en som kan få ett slut på kriget – och det är Putin.