Svenskarnas kaffedrickande hotar regnskogen

Svenskarnas kaffedrickande spelar numera större roll för Amazonas avskogning än vårt köttätande. Det visar en rapport från Världsnaturfonden WWF i samarbete med Chalmers tekniska högskola och Stockholm Environment Institute.

I studien Amazon Footprint Report 2025, som släppts i samband med klimatmötet COP30, har forskarna använt satellitbilder av markanvändningen i Amazonas och kopplat ihop dessa med data om jordbruksproduktionen och handelsflöden.

Martin Persson, biträdande professor på Chalmers och en av rapportens författare, menar att den breddar bilden av hotet mot regnskogen.

– Det här är den mest utförliga studien av vad som driver Amazonas avskogning hittills. Dels eftersom den rent geografiskt går ner på väldigt lokal nivå – i många fall ända ner på kommunnivå – dels eftersom den inkluderar all jordbruksproduktion i regionen och kopplingen både till lokal och global konsumtion, skriver han i ett pressmeddelande.

Enligt rapporten bidrar expansionen av boskapsskötsel mest till skövlingen, följt av sojaodling. För svensk del beräknas dock konsumtionen av kaffe sedan flera år ha haft en högre påverkan på Amazonas avskogning än konsumtionen av soja.

Enligt den senaste mätningen från 2022 har kaffe nu även gått om nötkött i tabellen och är därmed den importerade produkt som påverkar avskogningen mest.

2022 bidrog den svenska kaffekonsumtionen till att 331 hektar regnskog avverkades i Amazonas. Motsvarande siffra för nötkött är 236 hektar.

– Globalt sett har det varit mycket fokus på sojaproduktionens och boskapsuppfödningens inverkan på avskogningen, så konsumtionen av kaffe kanske har flugit lite under radarn, säger Martin Persson.

Senaste