Den 1 juli 2025 höjs taket i högkostnadsskyddet för läkemedel i Sverige – och det rejält. Patienter måste nu betala upp till 3 800 kronor ur egen ficka innan full subvention träder in.
Det är en höjning med 900 kronor från dagens nivå på 2 900 kronor, vilket slår hårt mot personer med kroniska sjukdomar, låg inkomst eller stora läkemedelsbehov.
Vad är högkostnadsskyddet för läkemedel?
Högkostnadsskyddet innebär att staten går in och betalar en allt större del av kostnaden för receptbelagda läkemedel ju mer patienten har betalat under en 12-månadersperiod. Men med den nya modellen förändras hela rabattrappan.

Så mycket höjs gränsen i högkostnadsskyddet 2025
Patienten betalar nu hela summan upp till 2 000 kronor själv (tidigare 1 450 kronor). Mellan 2 001 och 3 586 kronor får man 25 procents rabatt. Nästa steg, 3 587 till 5 300 kronor, ger 75 procents rabatt, och mellan 5 301 och 7 117 kronor betalar man bara 10 procent.
När man nått totalt 3 800 kronor i egenavgift får man frikort och resten av året är läkemedlen kostnadsfria.
Kritik: Höjningen slår mot äldre och sjuka
Förändringen har fått stark kritik från flera håll. Flera patientföreningar varnar för att fler nu kommer att avstå från viktiga läkemedel, vilket kan få allvarliga konsekvenser för folkhälsan.
Socialdemokraterna är emot höjningen.
”Regeringen och SD ignorerar den skarpa kritiken och driver vidare en stor försämring av högkostnadsskyddet för läkemedel. S säger nej. Ingen ska tvingas välja mellan medicin och att ha råd med mat. Det är dags att sätta folks hälsa före skattesänkningar för de rikaste”, har Socialdemokraternas Lena Hallengren tidigare skrivit på X.
Socialdemokraterna vill istället satsa en halv miljard kronor för att behålla de lägre priserna på mediciner.
Även pensionärsorganisationer och fackförbund har uttryckt oro. Många menar att det är en kortsiktig besparing som riskerar att bli dyr i längden om människor blir sjukare för att de inte har råd att hämta ut sin medicin.
Regeringens försvar: Nödvändigt för att klara kostnaderna
Regeringen försvarar höjningen med att det behövs för att finansiera ett allt dyrare läkemedelssystem. Enligt regeringen är det rimligt att patienter själva bär en större del av kostnaderna när utgifterna för läkemedel ökar.
Samtidigt har regeringen och Sverigedemokraterna prioriterat andra dyra reformer, som att sänka skatten för höginkomsttagare och riskkapitalister och att höja rot-avdraget.

Så påverkas du av förändringen i högkostnadsskyddet
För den som tar ut receptbelagd medicin regelbundet innebär höjningen en tydlig ekonomisk förändring. En ensamstående förälder, en äldre person med flera mediciner eller en student med kronisk sjukdom får nu lägga mer pengar ur egen ficka innan samhället hjälper till.