Dags för konklav: Nu utses nästa påve

Färgad rök, högtidliga tysthetslöften och handskrivna valsedlar.133 kardinaler träder inom kort in i Sixtinska kapellet i Vatikanen. Deras uppgift: att i en process med uråldriga traditioner utse en av de sina till ny påve.

Här är en guide till den konklav som utser den romersk-katolska kyrkans nästa överhuvud:

Vilka deltar?

De kardinaler som ännu inte fyllt 80 år när en påve avlider eller avgår får vara med och utse efterträdaren. I nuläget finns över 250 kardinaler världen över, men endast 135 av dem är under 80 år (bland dem svenske Anders Arborelius). Två har meddelat återbud av hälsoskäl, vilket innebär att 133 kardinaler från hela 71 länder väntas till Vatikanen.

Varför kallas det konklav?

Det kommer från latinets ”cum clave” (med nyckel) och syftar på att kardinalerna är inlåsta och utan kontakt med omvärlden tills processen är över.

Vad gäller för att bli påve?

Formellt kan vilken döpt och ogift katolsk vuxen man som helst väljas till påve. Men det är en oskriven regel att denne väljs ur kardinalskaran, senast en icke-kardinal valdes till påve var 1378. För att utses till påve krävs minst två tredjedelar av kardinalskollegiets röster.

Hur går omröstningen till?

På konklavens första dag firas mässa i Peterskyrkan innan kardinalerna sjungande tågar in i Sixtinska kapellet. När de icke röstberättigade har lämnat rummet, låses dörren från insidan. Varje kardinal svär en ed om tystnadsplikt och att följa sitt samvete. Första dagen hålls en sluten omröstning, sedan upp till fyra per dag tills någon fått två tredjedelars majoritet.

Kardinalerna handskriver sitt påveval på en röstsedel och bär fram det vikta papperet till en urna vid altaret, där röstsedlarna räknas omsorgsfullt och i omgångar.

Flera konklaver har tagit en dag medan den längsta varade i tre år, mellan 1268 och 1271. Från den 34:e omröstningen kan det fattas beslut om att rösta på de två kandidater som fått flest röster i den senaste omgången.

Och röken?

Efter varje omröstning träs röstsedlarna på en tråd, som sedan bränns i en specialinstallerad kamin. Om röken från kapellet är svart betyder det att voteringen varit resultatlös. Vit rök signalerar att en ny påve valts.

Färgen styrs med hjälp kemikalier i kaminen och är ett sätt att kommunicera med omvärlden. Detta då kardinalerna är helt isolerade och utan tillgång till internet, telefon eller nyhetsmedier.

.

Vad sker när valet är klart?

När den nye påven accepterat uppdraget och tillkännagett sitt påvenamn tas denne till Tårarnas sal, där han får ta på sig påvens vita klädnad. Kort därpå går kardinaldiakonen ut på Peterskyrkans balkong som säger de bevingade orden: ”Habemus Papam” (Vi har en påve). Installationen sker omkring en vecka senare.

Senaste