LEDARE. Det händer på tok för lite inom ny teknik och ai, skriver Karl Anders ’Karla’ Lindahl.
Stora satsningar på ny teknik. Särskilda tillväxtzoner i eftersatta bruksorter. Samarbeten mellan näringsliv och universitet och havsbaserad vindkraft som ska leverera el till miljontals hushåll.
Låter det som framtiden? Kanske det, men det händer här och nu. Men givetvis inte i Sverige.
Nej, den som vill se hur en regering agerar när man på allvar ligga i framkant när det gäller ny teknik och grön energi ska titta på Storbritannien.
Där har Labour-regeringen visat handlingskraft och framtidstro, bland annat genom att börja utveckla så kallade ’growth zones’, nya högteknologiska teknikcenter på den brittiska landsbygden som ska locka till sig både kompetens och kapital.
Från statligt håll har man investerat i nya superdatorer, gett statligt stöd för att underlätta digitala uppgifter i offentlig sektor och ge stöd för de delar av vården och omsorgen som redan använder sig av ai-teknik.
För att möta energikraven från den nya tekniken kommer man bland annat att bygga världens största vindkraftpark till havs. Det kommer ge ström åt sex miljoner hushåll.
Jämför det med Sverige. Här händer i stort sett ingenting.
Redan i höstas lämnade AI-kommissionen in sin rapport till regeringen om vad som behövde göras för att Sverige skulle komma ikapp i teknikutvecklingen. Egentligen skulle rapporten lämnas in först i sommar, men kommissionen ansåg att det var så pass bråttom att man lämnade in den över ett halvår för tidigt.
Bland annat föreslog man att man omedelbart skulle tillsätta en ’taskforce’ i regeringskansliet som snabbt skulle komma igång och börja jobba med ai-utvecklingen.
Men regeringen gör i stort sett ingenting. Det lilla som faktiskt händer sker istället på EU-nivå eller tillsammans med de nordiska grannländerna.
Det finns heller ingen realistisk plan för hur energiförsörjningen ska se ut om Sverige mot all förmodan skulle bli en teknologisk supermakt.
Kort sagt saknas det inte bara agerande eller en taskforce. Det saknas visioner och engagemang, det saknas intresse och tilltro till den nya tekniken.
Att tillsätta en särskild ai-minister och göra, som i Storbritannien, lansera en färdplan med 50 olika konkreta förslag och åtgärder som kan föra utvecklingen framåt, är det minsta man kan begära.
Den här regeringens passivitet håller på att göra så att Sverige återigen hamnar i det teknologiska bakvattnet, efter ett århundrade av att ligga längst fram.
Det är så att man skäms.
/Karla.