Vad är Doge? Här är fakta om Elon Musks ”effektiviseringsprojekt”

Elon Musk påstår att det handlar om effektivisering. Men kritiker menar att Musk monterar ner den amerikanska statsapparaten för att kunna tjäna ännu mer pengar.

Genom sitt projekt “Department of Government Efficiency”, Doge, har Elon Musk tillsammans med ett gäng unga techprofiler – däribland en person som kallar sig ”Big Balls” – påbörjat en omfattande nedmontering av federala myndigheter.

Bland de mest kritiserade insatserna finns upplösningen av biståndsorganet USAID och försök att få tillgång till känsliga databaser som amerikanska skatteverket IRS:s skattesystem. Massuppsägningar av statsanställda och utförsäljning av statlig egendom har skapat både rättsliga och ekonomiska kriser.

Kritiker menar att Musk, som själv har miljardkontrakt med staten, agerar utan insyn och ansvar, och att allt handlar om att tjäna Musks egna syften. Dessutom ses projektet som ett hot mot den demokratiska maktdelningen.

Musk investerade ungefär 3 miljarder svenska kronor i Trumps kampanj.

Elon Musk gör någon slags grej under Trumps presidentvalskampanj (Foto: AP via TT)

Här är några av sakerna som Musk gjort inom ramen för ”Doge”

1. Olaglig maktutövning:

Musk har, utan formell befogenhet, upplöst USA:s biståndsorgan (USAID) och fått tillgång till finansdepartementets betalningssystem, vilket ses som grundlagsstridigt, skriver Vox.

2. Intressekonflikter:

Som ledare för flera företag med statliga kontrakt, inklusive SpaceX och Tesla, ifrågasätts Musks roll i Doge på grund av potentiella intressekonflikter.

3. Brist på ansvarsskyldighet:

Musk, en icke-vald tjänsteman, har fått betydande inflytande över federala operationer utan tydlig tillsyn, vilket väcker frågor om ansvar och transparens.

4. Åsidosättande av rättsliga processer:

Åtgärder som massuppsägningar och avskaffande av federala program genomförs utan nödvändiga juridiska godkännanden, vilket leder till rättsliga utmaningar.

Elon Musk tillsammans med Donald Trump i Vita huset (FOTO:AP via TT)

5. Hot mot nationell säkerhet:

Försök att få tillgång till känsliga databaser, som IRS:s skattesystem, har väckt oro för potentiella kränkningar av skattebetalares rättigheter och missbruk av personlig finansiell information, skriver Vanity Fair.

6. Undergrävande av demokratiska institutioner:

Musks handlingar, inklusive att kringgå kongressens befogenheter, ses som ett hot mot den demokratiska processen och maktfördelningen.

7. Negativ påverkan på statsanställda:

Massuppsägningar och erbjudanden om avgångsvederlag utan rättslig grund har skapat osäkerhet och oro bland federala anställda.

8. Ekonomisk instabilitet:

Försäljning av över 500 statliga byggnader kan potentiellt destabilisera finansmarknader kopplade till kommersiella inteckningar.

Senaste