Mässling i Sverige – så vanligt är det

Mässling är en mycket smittsam virussjukdom som tidigare var vanlig i Sverige. Tack vare ett framgångsrikt vaccinationsprogram har antalet fall minskat avsevärt, men sjukdomen förekommer fortfarande, främst i samband med utlandsresor.

Under de senaste åren har antalet rapporterade fall av mässling i Sverige varierat. Enligt Folkhälsomyndigheten rapporterades 11 fall under 2023, medan det fram till september 2024 hade registrerats 32 fall, vilket är det högsta antalet sedan 2018, enligt Folkhälsomyndigheten.

Majoriteten av dessa fall har koppling till utlandsresor, där smittan har förts in i landet och i vissa fall lett till begränsad spridning inom Sverige. 

Vaccination mot mässling i Sverige

Vaccination är det mest effektiva sättet att skydda sig mot mässling. I Sverige ingår vaccinet mot mässling i det allmänna barnvaccinationsprogrammet som ett kombinationsvaccin (MPR) som även skyddar mot påssjuka och röda hund. Detta vaccin ges i två doser: den första vid 18 månaders ålder och den andra i årskurs 1–2. 

För barn som planerar att resa utomlands innan de har fått sin första dos rekommenderas en tidigarelagd vaccination. Vaccinet kan ges från 9 månaders ålder, och i vissa fall redan från 6 månaders ålder på särskild indikation. Om vaccinationen sker före 12 månaders ålder räknas denna som en extrados, och barnet bör ändå få de ordinarie doserna enligt vaccinationsprogrammet. 

Vuxnas behov av vaccination

Personer födda före 1960 har oftast haft mässling som barn och anses därmed immuna, skriver MinDoktor.

Men om du är född mellan 1960 och 1980 kan ha otillräckligt skydd, eftersom de kan ha undgått både sjukdomen och fullständig vaccination.

Därför rekommenderas dessa personer att se över sitt vaccinationsskydd, särskilt inför utlandsresor. För de som är osäkra på sitt skydd är det säkert att ta en eller två doser av MPR-vaccinet, även i vuxen ålder. 

Texas upplever just nu ett stort mässlingsutbrott – läs mer om det här

Senaste