Macron: Talat med Trump och Zelenskyj

Frankrikes president Emmanuel Macron har pratat med USA:s Donald Trump och Ukrainas Volodymyr Zelenskyj efter måndagens blixtinkallade möte i Paris med europeiska ledare. Samtalen handlade om säkerhetsgarantier mot fortsatt rysk aggression.

”Säkerhetsgarantier måste vara robusta och pålitliga. Alla andra beslut utan sådana garantier – som en bräcklig vapenvila – skulle bara tjäna som ytterligare ett bedrägeri från Ryssland och en upptakt till ett nytt ryskt krig mot Ukraina eller andra europeiska nationer”, skriver Zelenskyj på X efter samtalet.

Macron meddelar å sin sida att han, innan samtalet med Zelenskyj, även talat med USA:s president Donald Trump efter mötet.

”Ständig kontakt”

”Vi strävar efter en stark och varaktig fred i Ukraina. För att uppnå detta måste Ryssland avsluta sin aggression, och detta måste åtföljas av starka och trovärdiga säkerhetsgarantier för ukrainarna”, skriver Macron på X.

”Vi kommer att arbeta med detta tillsammans med alla européer, amerikaner och ukrainare”, skriver han.

Zelenskyj uppger att Macron informerat honom om de senaste samtalen med övriga ledare. ”Vi kom överens om att hålla ständig kontakt när stora beslut fattas”, skriver Zelenskyj vidare.

Fredsbevarande trupp

Brittiske premiärministern Keir Starmer upprepade efter mötet att Storbritannien överväger, tillsammans med andra länder, att sända fredsbevarande styrkor till Ukraina.

Men amerikanska säkerhetsgarantier mot Ryssland krävs för att det ska vara möjligt, förtydligade han vidare. Starmer undvek att konkretisera vad som krävs, men lovade att diskutera ”nyckelelementen” för ett hållbart fredsavtal när han träffar Trump i Washington nästa vecka.

Utan säkerhetsgarantier för Ukraina finns det en risk att en stundande vapenvila slutar som Minskavtalet, understryker Macron i sitt uttalande.

Minskavtalen från 2014 och 2015 hade som syfte att nå vapenstillestånd i östra Ukraina och få ett slut på konflikten, efter Rysslands olagliga annektering av Krimhalvön och ockupation av delar av Donetsk och Luhansk. De avtalen fick knappt någon effekt alls och Ryssland inledde sin fullskaliga invasion av Ukraina 24 februari 2022.

Stärkt europeiskt försvar

Förutom den kniviga frågan om fredsbevarande styrkor till Ukraina diskuterade de europeiska ledarna behovet av militär upprustning i Europa.

”Jag kommer att fortsätta dessa diskussioner under de kommande dagarna”, skriver Macron i sitt uttalande.

Ledare från Tyskland, Storbritannien, Italien, Polen, Spanien, Nederländerna och Danmark, samt EU och Nato deltog i måndagens möte i Paris.

Senaste