Fössta tossdan i mass – Smålands egen högtid

Fössta tossdan i mass har blivit en allt mer uppmärksammad högtid i Sverige, särskilt i Småland. Dagen firas den första torsdagen i mars och hyllar den unika småländska dialekten – särskilt hur smålänningar uttalar ordet första som fössta och mars som mass. Men hur började traditionen, och hur firas den i dag?

Fössta tossdan i mass är en relativt ny tradition men har snabbt vuxit i popularitet, särskilt på sociala medier. Idén kommer från smålänningar som ville uppmärksamma sitt dialektala uttal och samtidigt skapa en rolig och lättsam tradition.

Firandet har främst drivits av entusiaster på internet, där dagen ofta uppmärksammas med bilder på massipantåta (marsipantårta), ett ord som för en smålänning är naturligt men som får andra svenskar att reagera.

Hur firas dagen?

Den främsta traditionen på fössta tossdan i mass är att äta en marsipantårta. Konditorier i Småland har tagit fasta på firandet och säljer särskilda fössta tossdan i mass-tårtor, ofta prinsesstårtor dekorerade med texten “Fössta tossdan i mass” i choklad. På sociala medier delas bilder på tårtor, memes och skämt om småländska ord och uttryck.

Utöver tårtan är dagen också en möjlighet att lyfta den småländska dialekten. Många passar på att prata bredare småländska än vanligt, och vissa företag, kommuner och organisationer gör inlägg där de anpassar sin kommunikation efter det småländska uttalet.

Småländska stolthet och dialektens betydelse

För många smålänningar är fössta tossdan i mass mer än bara en kul grej – det är en dag att hylla sitt ursprung och sin dialekt. Småländska är en av de mest särpräglade dialekterna i Sverige och är starkt förknippad med profiler som Astrid Lindgren, Vilhelm Mobergs böcker och Ingvar Kamprad. Att fira sin dialekt med en bit tårta har därför blivit ett sätt att bejaka sin identitet.

Kommer fössta tossdan i mass att bli en officiell högtid?

Även om firandet växer sig större för varje år är det fortfarande en inofficiell högtid. Men precis som kanelbullens dag och våffeldagen har visat kan högtider som börjar som skämt få fäste i samhället. Med tanke på smålänningars entreprenörsanda är det inte omöjligt att vi om några år ser fössta tossdan i mass i den officiella kalendern – och fler än smålänningar som firar den.

Så, oavsett om du är från Småland eller ej – varför inte ta tillfället i akt och unna dig en bit massipantåta?

Senaste