NyheterUlf Kristerssons alla skandaler – från lägenhetsfusk till taxiresor för 113 000

Ulf Kristerssons alla skandaler – från lägenhetsfusk till taxiresor för 113 000

Ulf Kristersson har flera skandaler i bagaget, allt från resor som kostade skattebetalarna hundratusentals kronor till att vilja ”avveckla välfärdsstaten”.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson har hamnat i blåsväder inte bara en utan flera gånger. Här är några exempel.

Åkte taxi för 113 000 kronor

2017 avslöjade TV4 att Ulf Kristersson på bara två år hade åkt taxi för 113 000 kronor – som skattebetalarna fick stå för. Bland annat hade Kristersson åkt taxi mellan Stockholms central och riksdagen – ett avstånd på 900 meter.

Olagliga utförsäljningar

Ulf Kristersson har kritiserats för olagliga utförsäljningar under sin tid som socialborgarråd i Stockholm, då han sålde kommunala verksamheter till underpris, vilket ledde till att köparna kunde göra stora vinster.

Ulf Kristersson 2006. (Ingvar Karmhed/TT)

Trots att Statskontoret slog fast att avknoppningarna var olagliga fortsatte utförsäljningarna. Ett exempel är Vantörs hemtjänst, som såldes för 69 500 kronor och redan efter nio månader genererade en vinst på 5,4 miljoner kronor, enligt Aktuellt i Politiken.

Lägenhetsaffärerna

I början av 2008 avslöjades det att Ulf Kristersson 2007 fick en hyreslägenhet vikt åt svårt sjuka och hemlösa via Ersta diakoni, en stiftelse som samtidigt hade affärsrelationer med Stockholms stad.

Kristersson var statsborgarråd 2008 (Lars Pehrson/TT)

Han medverkade även i försäljningen av 1 200 kommunala lägenheter till Einar Mattsson AB, vars vd ordnat en lägenhet åt Kristersson och hans fru, skriver Aftonbladet.

Kallade 40-talister för ”homo bidragus”

Kristerssons kontroversiella uttalanden har också väckt uppmärksamhet. I boken Non-working generation från 1994 jämförde han den svenska modellen med apartheid, och i boken Generationskriget kallade han 40-talister för “Homo bidragus”.

Han har också fått hård kritik för att ha sagt att arbetare borde “hålla sig i trim” för att klara en höjd pensionsålder.

Ulf Kristersson på en presskonferens 2013 (Erik Mårtensson/TT)

2013 sa han i ett uttalande att personer som är sjukskrivna för psykisk ohälsa skulle må bäst av att gå till jobbet.

Kina-resor för skattebetalarnas pengar

Kristersson har också hamnat i blåsväder för sina resor till Kina som socialborgarråd.

Under ett år gjorde han tre resor som kostade skattebetalarna totalt 128 000 kronor, utan tydlig koppling till sitt uppdrag. Det spekulerades i att resorna gynnade hans frus verksamhet inom Sweden China Trade Council, skriver Aftonbladet.

Betalade svart städhjälp 70 kronor i timmen

En annan skandal gäller att han anlitade svart städhjälp mellan mars och december 2001. Han betalade då en städerska 70–80 kronor i timmen, något han senare beskrev som ett misstag.

Ville ”bekämpa och avveckla välfärdsstaten”

När Ulf Kristersson var ordförande i Moderata ungdomsförbundet skrev han 1990 i en artikel om sin framtidsvision, där Sverige inte längre har barn- eller äldreomsorg, inget pensionssystem, och att alla ska betala för sin egen vård:

Kristersson när han var ordförande i MUF. (Hans T Dahlskog/TT)

”Individen betalar sin sjukförsäkring själv, sparar för sin pension… familjen ordnar och finansierar omsorgen om barnen och de äldre. Vård- och omsorgstjänster liksom social- och pensionssystem kommer att erbjudas människor av privata företag på en välfärdsmarknad.”

Landerholm-skandalen

Efter valet 2022 utnämnde regeringen Ulf Kristerssons barndomsvän Henrik Landerholm till nationell säkerhetsrådgivare.

Under 2024 och 2025 har det dock avslöjats att Landerholm trampat i klaveret flera gånger, genom att glömma sin mobil på Ungers ambassad, glömma säkerhetsklassade dokument på en kursgård och göra privata resor till Berlin på skattebetalarnas bekostnad.

Trots det låter Ulf Kristersson den nära vännen Landerholm sitta kvar.

Henrik Landerholm tillsammans med Ulf Kristersson (Christine Olsson/TT)