S-toppen Peter Hultqvist kräver att statsministerns nationella säkerhetsrådgivare Henrik Landerholm (M) avgår.
– Det är dags att städa ihop skrivbordet och sluta, säger han till Aftonbladet.
Kravet kommer efter Aftonbladets avslöjanden om Landerholms privata resor till Berlin på skattebetalarnas bekostnad.
Enligt Peter Hultqvist är det nu dags för Landerholm att avgå.
– Någonstans måste gränsen vara nådd för Kristerssons skydd. Han har jobbat sig själv in i en situation där det är dags att packa ihop sina saker på regeringskansliet. Det här kommer inte att hålla, säger han till Aftonbladet.
Skadar trovärdighet
Under vintern har bland annat Dagens Nyheter visat att Landerholm slarvat med hemliga handlingar och glömt sin mobiltelefon på den ungerska ambassaden mitt under brinnande Natoprocess.
– Det är så mycket hela tiden. Det här skadar naturligtvis hans och regeringskansliets trovärdighet, säger Hultqvist som ser en risk att det skadar den nationella säkerheten.
Vänsterpartiet KU-anmälde förra veckan statsminister Ulf Kristersson efter avslöjandena om Landerholm. I en kommentar till TT skriver partiledaren Nooshi Dadgostar nu att förtroendet för Henrik Landerholm är förbrukat.
”Han måste lämna sina uppdrag omgående”, skriver hon och fortsätter:
”Redan tidigare fanns det starka skäl att ifrågasätta hans omdöme och lämplighet för tjänsten. Nu framkommer ytterligare uppgifter som bör göra att statsministern måste inse att det inte finns andra alternativ än att Landerholm lämnar sin tjänst”.
”Blir svårt”
Miljöpartiets språkrör Daniel Helldén anser att Landerholms framtid är en fråga för Ulf Kristersson.
– Han är nationell säkerhetsrådgivare och då måste man kunna lita på att han klanderfritt sköter sitt uppdrag och kan ge råd. Det blir svårt om han själv inte följer regelverket, säger Helldén.
– Statsministern måste fundera på om man ska ha en säkerhetsrådgivare som på det här sättet inte kan hålla ordning på sina saker.
Centerpartiets gruppledare Daniel Bäckström skriver i en kommentar att det som har kommit fram måste tas på stort allvar:
”Det är statsministerns ansvar att hans medarbetare följer lagar och regler. Jag utgår därför ifrån att statsministern fortlöpande håller sig underrättad om vad som sker och fattar de beslut som krävs”, skriver han.