Vem stängde ner kärnkraften?

Lade Socialdemokraterna ner kärnkraften? Ofta hävdar högern att Socialdemokraterna har stängt ned svensk kärnkraft.

Men en närmare granskning av historiken visar att nedläggningarna grundades i marknadsmässiga och tekniska beslut, inte i politiska direktiv.

Fakta om kärnkraftsavvecklingen

1. 2010–2015: Sverige hade tio aktiva kärnkraftsreaktorer. Fyra i Ringhals, tre i Forsmark och tre i Oskarshamn.

2. Eon och Oskarshamn:

  • 2015 beslutade Eon, ägare till Oskarshamns reaktorer, att stänga två av tre reaktorer (Oskarshamn 1 och 2).
  • Beslutet grundades på lönsamhetsproblem och nya säkerhetskrav som infördes efter Fukushima-olyckan 2011. Dessa krav beslutades av alliansregeringen.

3. Vattenfall och Ringhals:

  • Samma år meddelade Vattenfall att Ringhals 1 och 2 skulle stängas
  • Detta var ett kommersiellt beslut baserat på höga investeringskostnader för att möta de nya säkerhetskraven, vilket Vattenfalls tidigare ordförande har klargjort

4. Energiöverenskommelsen 2016:

  • Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Moderaterna, Centerpartiet och Kristdemokraterna enades om en långsiktig energipolitik
  • Effektskatten på kärnkraft avskaffades, men både Eon och Vattenfall stod kvar vid sina tidigare beslut att stänga reaktorerna
  • I energiöverenskommelsen kom partierna, inklusive Kristdemokraterna och Moderaterna, överens om att svensk kärnkraft INTE skulle subventioneras från staten
  • 2019 lämnade Moderaterna och Kristdemokraterna överenskommelsen

Läs mer: Elprischock i södra Sverige

Bild från presskonferensen där energiöverenskommelsen presenterades 2016. FOTO: TT

Marknadens roll i nedläggningen

Det är tydligt att kärnkraftens avveckling styrdes av marknadens förutsättningar. Faktorer som låga elpriser, ökade säkerhetskrav och höga investeringskostnader gjorde det ekonomiskt ohållbart att driva äldre reaktorer vidare.

Besluten om nedläggning fattades av ägarna, inte av något politiskt parti. Varken Socialdemokraterna eller något annat parti har utfärdat direktiv att stänga reaktorer.

Missvisande påståenden

Högerns påståenden att ”S lade ner kärnkraften” saknar grund. Reaktorerna stängdes av bolagen själva, och beslutet fattades på rent kommersiella grunder. Även efter effektskatten togs bort stod ägarna fast vid sina planer, vilket visar att skattepolitiken inte var avgörande.

Kärnkraftsavvecklingen beror på en kombination av marknadens villkor och tekniska krav som infördes av tidigare regeringar. Att skylla nedläggningarna på Socialdemokraterna är ett politiskt utspel utan förankring i fakta.

Besluten låg i händerna på bolagen, inte politikerna.

Senaste