Elpriserna i södra Sverige har nått extrema nivåer och ser ut att stiga ytterligare.
Samtidigt påverkas priserna av en kombination av faktorer, till exempel låg vindkraftsproduktion i Tyskland, minskad vattenkraftskapacitet på grund av isläggning i Norrland, och begränsningar i elöverföringen från norr till söder.
Under torsdagen väntas elpriserna nå extrema nivåer i södra Sverige, med toppar på över åtta kronor per kilowattimme i prisområdena SE3 och SE4 under sen eftermiddag och tidig kväll, skriver Expressen.
Kritik mot Svenska kraftnät och regeringen
Införandet av det nya nordiska systemet för elöverföring, ”flödesbaserad marknadskoppling”, har mött skarp kritik från experter och politiker.
Mats Nilsson, elmarknadsexpert, varnar för att det kan öka svenska elkonsumenters kostnader med upp till 200 miljoner kronor per vecka. Kritiken riktas även mot regeringen för bristande åtgärder och uteblivna konsekvensanalyser.
– Man har inte ens gjort en konsekvensanalys. Svenska kraftnät har känt efter i magen och det har känts bra, men att man inte har gjort en konsekvensanalys är för mig helt obegripligt när det påverkar så många människor, säger Mats Nilsson till Aftonbladet.
Busch trodde på billigare priser
Regeringen och Ebba Busch har också fått kritik för att man införde systemet nu under hösten istället för att vänta till våren.
I en intervju från oktober i år menade Ebba Busch till och med att priserna skulle bli lägre i vinter.
– Det är väldigt positivt att den senaste prognosen tyder på att elräkningen kommer att vara lägre i vinter, jämfört med tidigare, sa Busch då till TT.
Politiskt spel om elpriserna
Oppositionen menar att regeringens energipolitik, med fokus på kärnkraft, har förvärrat situationen. Socialdemokraterna kräver att regeringen prioriterar energieffektivisering och en snabb utbyggnad av elproduktion.