NyheterKullgren (KD) överkörd i EU-förhandlingar – kan vara dödsstöt för svenska sillen

Kullgren (KD) överkörd i EU-förhandlingar – kan vara dödsstöt för svenska sillen

EU-ministrarna klubbade idag ett beslut om att fisket på sill och strömming i Östersjön ska dubbleras.

– Det är dubbla känslor. Sveriges ingång i det här var att vi skulle hålla kvoterna så långt ner som bara möjligt. Det tycker jag vi har gjort, säger Sveriges landsbygdsminister, kristdemokraten Peter Kullgren, till TT.

Kullgren menade att regeringens ingång i mötet var att sillfisket skulle minska, men uppenbarligen misslyckades man i förhandlingarna.

”VAD FAN?”

Kritiken har under dagen varit stenhård mot EU-beslutet.

– Han har inte lyckats minska kvoten med en enda procent och ändå ställer han sig bakom det här förslaget. Han har ju misslyckats med sina förhandlingar. Torsken har redan kollapsat. Strömmingen och skarpsillen visar skarpa tecken på att också kunna kollapsa, säger Isabella Lövin (MP) till TT.

Centerpartiets Emma Wiesner är stenhård mot Kullgren. Så här skriver hon på X:

”VAD FAN?! Peter Kullgren har idag levererat en dödsdom för strömmingen! Ekosystemet kollapsar. Att fiskekvoterna då tillåts dubbleras i centrala Östersjön är inget annat än dårskap. KD sviker strömmingen, kustfiskarna, svenska folket och svenska mattraditioner!”

S vill pausa fisket

Striden om strömmingen och sillen har varit en av Sveriges hetaste miljö- och landsbygdsfrågor senaste åren.

Så sent som i somras krävde Socialdemokraterna en paus av allt fiske av sill i Östersjön.

”Här och nu behöver sillen och strömmingen få en chans att återhämta sig. Därför kräver vi socialdemokrater en paus för storskaligt sill- och strömmingsfiske”, skrev man då i en debattartikel.

Efter beskedet om att Kullgren blivit överkörd i förhandlingarna publicerade Socialdemokraterna en dödsannons på sin Facebook-sida:

Läs mer

Populärt