Svaret på frågan om puertoricaner får rösta i presidentvalet i USA är komplext och bygger på en särskild status i relationen mellan USA och Puerto Rico. Även om puertoricaner är amerikanska medborgare sedan 1917, finns det flera begränsningar kring deras rösträtt när det gäller presidentvalet.
För att förstå varför, är det viktigt att granska hur det amerikanska valsystemet fungerar och hur Puerto Ricos territoriella status påverkar rösträtten.
Amerikanskt medborgarskap men begränsad rösträtt
Puerto Rico är en självstyrande amerikansk territorium, och dess invånare är amerikanska medborgare enligt “Jones-Shafroth Act” från 1917.
Till skillnad från medborgare i de 50 delstaterna kan dock puertoricaner som bor på ön inte delta i det federala presidentvalet.
Anledningen är att endast amerikanska medborgare som är bosatta i någon av de amerikanska delstaterna eller i District of Columbia (Washington, D.C.) har rätt att rösta i presidentvalet.
Vad säger den amerikanska konstitutionen?
Den amerikanska konstitutionen föreskriver att val av president sker genom valdelegater i det så kallade elektorskollegiet. Antalet elektorer för varje delstat baseras på dess representation i kongressen, medan territorier som Puerto Rico, Guam och Amerikanska Jungfruöarna saknar representation i elektorskollegiet.
Eftersom Puerto Rico inte har elektorer, kan invånarna på ön inte delta i presidentvalet – trots sitt medborgarskap.
Flytt till en delstat ger rösträtt
En puertorican som flyttar till någon av USA:s delstater får däremot automatiskt rösträtt i presidentvalet som bosatt där, förutsatt att personen uppfyller delstatens övriga röstkrav.
Detta innebär att puertoricaner tekniskt sett har en möjlighet att rösta i presidentvalet, men endast om de är bosatta på amerikanskt fastland eller i Washington, D.C.
Omröstningar och folkomröstningar i Puerto Rico
Även om Puerto Ricos invånare inte kan rösta i federala presidentval, har de deltagit i en rad folkomröstningar som berört frågan om öns politiska status.
De flesta omröstningar har handlat om huruvida Puerto Rico ska fortsätta vara ett territorium, bli en delstat eller eventuellt självständigt. Den senaste folkomröstningen, som hölls 2020, visade ett stöd för att Puerto Rico skulle bli en delstat, vilket skulle innebära rösträtt i presidentvalet.
Dock krävs kongressens godkännande för att ändra Puerto Ricos status, och frågan om delstatsskap är fortfarande olöst.