Mest lästaVem är Elisabeth Svantesson?

Vem är Elisabeth Svantesson?

Elisabeth Svantesson är en svensk politiker och medlem i Moderaterna. Sedan oktober 2022 är hon Sveriges finansminister i Ulf Kristerssons regering.

Svantesson har haft en lång och framträdande politisk karriär, där hon tidigare bland annat varit arbetsmarknadsminister i Fredrik Reinfeldts regering 2013–2014. Hon har varit riksdagsledamot sedan 2006 och har haft flera viktiga roller inom Moderaterna, bland annat som ekonomisk-politisk talesperson.

Svantesson föddes 1967 i Lycksele, Västerbottens län, och har en bakgrund inom nationalekonomi. Hon har en ekonomie licentiatexamen från Örebro universitet och har även varit doktorand i nationalekonomi.

Innan hon blev invald i riksdagen, arbetade hon inom akademin med forskning och undervisning. Hennes politiska engagemang började vid 28 års ålder, utan att hon varit medlem i något ungdomsförbund.

Svantessons motstånd mot abort

Under 90-talet var Svantesson aktiv inom den anti-abortorganisationen Ja till livet. I ett uppmärksammat framträdande i tv-programmet Gomorron Sverige 1995, argumenterade hon för att det ofödda barnet borde ha ett rättsskydd före vecka 18.

Detta motstånd mot abort har senare skapat kontroverser, särskilt när hon 2013 utnämndes till arbetsmarknadsminister. I dag hävdar Svantesson att hon står bakom svensk abortlagstiftning, men hennes tidigare uttalanden har fortsatt att vara en debattfråga.

Kritiserad för ersättning för dubbelt boende

En annan kontrovers som Svantesson varit inblandad i är hennes uttag av ersättning för dubbelt boende. Mellan 2014 och 2017 var Svantesson skriven i Örebrotrakten, samtidigt som hennes familj bodde i Stockholm.

Detta gjorde att hon kunde ta emot ersättning för dubbelt boende, vilket uppmärksammades av TV4 Nyheterna 2019.

Enligt uppgifter från riksdagen ska Svantesson under 2016 ha fått 50 000 kronor i ersättning. Kritiken handlade om att hon formellt sett inte bodde med sin familj, något som hon har försvarat med att hon följt alla lagar och regler som gäller för riksdagsledamöter.

Svantessons roll som finansminister

Svantesson har också varit pådrivande i införandet av ett bidragstak och skapandet av Utbetalningsmyndigheten, en myndighet som syftar till att motverka bidragsfusk och effektivisera statens utbetalningar.

Under sitt första år som finansminister har hon mött både beröm och kritik för sin ekonomiska politik, särskilt i frågor som rör klimatsatsningar och energistöd.

Läs mer

Populärt