Mest lästaVem är Anders Jansson?

Vem är Anders Jansson?

Anders Jansson är programledare för Kanal 5:s The Floor. Men vem är han? Här är allt du behöver veta!

Anders Jansson är en av Sveriges mest älskade komiker och skådespelare, främst känd för sina oförglömliga karaktärer från humorprogrammet Hipp Hipp! som Tiffany Persson, Morgan Pålsson och Mike Higgins.

Född den 9 oktober 1967 i Staffanstorp, Jansson började sin karriär som spexare i Lund tillsammans med sin skolkamrat och humorkollega Johan Wester. Tillsammans skapade de en rad framgångsrika föreställningar och karnevaler, vilket lade grunden för deras kommande TV-karriärer.

Jansson och Wester bildade humorgruppen Vulkteatern 1996 och gjorde stor succé med föreställningar som En överdos kaffe och Denna penna bensin. Men det var genom TV-programmet Hipp Hipp!, som hade premiär 2001, som Jansson blev ett hushållsnamn i Sverige. Programmet blev så populärt att det följdes upp av en andra säsong 2003 och en scenföreställning.

Skådespelarkarriär och tv-roller

Förutom Hipp Hipp! har Anders Jansson haft stora framgångar i en rad andra TV-serier. Han spelade huvudrollen som det inkompetenta kommunalrådet Lars-Göran Bengtsson i SVT-serien Starke Man och dök upp som wannabe-katoliken Jan Samuelsson i TV4:s Halvvägs till himlen, där han återigen spelade bredvid Johan Glans.

Jansson har även gjort röster till animerade filmer, som Bruce i Hitta Nemo och en av älgarna i Björnbröder. Utöver sina humoristiska roller har han också programlett flera stora evenemang, som Melodifestivalen 2014 tillsammans med Nour El Refai, och varit värd för Sommar i P1.

Scenframträdanden

Efter sina framgångar i TV, valde Anders Jansson att göra egna soloshow. Hans första show Kom in och stäng dörren (2015–2016) blev en enorm framgång och spelades för fulla hus över hela Sverige. Uppföljaren Radikal Optimist (2019–2020) fortsatte på samma framgångsvåg och turnerade landet runt.

Hösten 2022 var Jansson aktuell med ännu en soloshow, Mina sinnens fulla bruk, där han fortsatte att utforska sin humor och personliga reflektioner på livet.

Senare projekt

Jansson har hållit sig aktiv inom svensk underhållning genom åren. Han har synts i TV-serier som Lingonligan och Enkelstöten, och hörts i podcasten Mellan Raderna, som fokuserar på hans stora intresse för fotboll. Jansson är också en hängiven Arsenal-supporter och ägnar mycket av sin fritid åt innebandy, science fiction-läsning och spel.

Hösten 2024 är Jansson aktuell i Kanal 5:s storsatsning The Floor där han programledare tillsammans med Erik Ekstrand.

Läs mer

Populärt