Mest lästaSå förvarar du äpplen på bästa sätt – tips för att hålla...

Så förvarar du äpplen på bästa sätt – tips för att hålla dem fräscha längre

Äpplen är en favoritfrukt för många, och det är inte svårt att förstå varför. De är krispiga, saftiga och finns i en mängd olika sorter. Men för att kunna njuta av dem så länge som möjligt är det viktigt att veta hur man förvarar dem på rätt sätt. Här går vi igenom några enkla men effektiva tips för hur du kan förlänga hållbarheten på dina äpplen.

Förvara äpplen kallt för längre hållbarhet

Ett av de bästa sätten att förvara äpplen är att hålla dem kalla. Placera dem längst ner i kylskåpet där temperaturen är som lägst.

Detta hjälper inte bara till att bevara deras fräschör och smak, utan också att förhindra att de blir mjöliga. Äpplen mår bäst av att förvaras vid en temperatur mellan 2–4 grader Celsius, vilket bromsar deras naturliga mognadsprocess.

Ett viktigt tips är att förvara äpplen separat från andra frukter och grönsaker. Detta beror på att äpplen utsöndrar etylengas, vilket påskyndar mognaden hos andra produkter. Om du förvarar äpplen tillsammans med t.ex. bananer, päron eller tomater kan dessa frukter mogna snabbare och till och med bli övermogna.

Långtidslagring av äpplen – så gör du

Har du många hemodlade eller köpta äpplen som du vill förvara under längre tid? Då är det viktigt att tänka på några saker. Först och främst bör du välja äpplen som är mogna, men inte övermogna, för att säkerställa att de håller längre.

Undvik äpplen med skador eller stötmärken, eftersom dessa kan leda till att frukten snabbt utvecklar mögel.

För bästa resultat, använd låga äppellådor där äpplena kan ligga i ett enda lager. Detta hjälper till att undvika skador och ger dem bättre ventilation.

Om du måste stapla flera lager, kan du lägga wellpapp eller tidningspapper mellan lagren för att skydda frukten. Vissa anser att äpplen bör förvaras med stjälken uppåt, men om du lägger dem på sidan kan du undvika att oönskade insekter, som gråsuggor, gömmer sig i stjälkfördjupningarna.

Förvara äpplen på en ventilerad, skyddad plats

Om du förvarar dina äpplen utanför kylskåpet, exempelvis på en altan med tak eller i ett garage, se till att platsen är kylig och har bra ventilation. Äpplen utsöndrar etylengas, vilket påskyndar förruttnelse, så det är viktigt att luften kan cirkulera både runt och igenom lådan. På så sätt håller sig frukten fräsch längre. Lämplig temperatur för förvaring utanför kylskåpet är runt 8 grader Celsius.

Tips! Gör mos eller torka äpplen

Ett annat sätt att förlänga hållbarheten på dina äpplen är att förädla dem. Du kan göra äppelmos, torka dem eller koka äppelkompott för att njuta av smaken hela året. Att förädla dina äpplen är både ett hållbart och gott sätt att ta tillvara på en stor skörd.

Läs mer

Populärt