NyheterRödgrönt glädjebesked

Rödgrönt glädjebesked

Två år kvar till valet. Då rycker de rödgröna ifrån högersidan.

Om det hade varit val idag hade Ulf Kristersson tvingats avgå som statsminister. Det visar en sammanvägning av nya opinionsmätningar.

I samtliga opinionsundersökningar som gjorts sedan augustis börjar leder den rödgröna sidan, där Socialdemokraterna, Miljöpartiet, Vänsterpartiet och Centerpartiet ingår, med fem procentenheter eller mer.

I en mätning från Novus som publicerades så sent som 30 augusti leder Magdalena Anderssons sida med hela 10,2 procentenheter. Med andra ord är det ett rejält gap mellan blocken just nu.

Ulf Kristersson (FOTO: Oscar Olsson/TT)

Samtliga mätningar som gjorts i augusti, Verian, Demoskop, Ipsos och Novus visar att både Liberalerna och Kristdemokraterna skulle åka ut ur riksdagen om det varit val idag – något som skulle göra det omöjligt för Ulf Kristersson att bilda ny regering.

Kristdemokraterna och Liberalerna ligger illa till i opinionen (FOTO: Fredrik Sandberg/TT)

Så skulle riksdagen se ut om det var val idag:

Datasajten Pollofpolls.se har sammanställt samtliga opinionsmätningar och räknat ut hur riksdagsmandaten skulle fördelas om det hade varit val idag.

Den sammanställningen visar att Socialdemokraterna och Vänsterpartiet tillsammans är större än hela högerblocket.

Till höger skulle bara Moderaterna och Sverigedemokraterna vara kvar av Kristerssons regeringsunderlag, med sammanlagt 146 mandat. S och V skulle tillsammans få 159 mandat.

Magdalena Andersson skulle blivit statsminister om det var val idag. (FOTO:Ulf Palm/TT)

Konstellationen S och MP skulle få 152 mandat, och S och C skulle tillsammans få 146 mandat, alltså lika många som SD och M tillsammans.

Riksdagen ”just nu”:

Socialdemokraterna: 127 mandat

Moderaterna: 74 mandat

Sverigedemokraterna: 72 mandat

Vänsterpartiet: 32 mandat

Miljöpartiet: 25 mandat

Centerpartiet: 19 mandat

Källa: Pollofpolls.se

Läs mer

Populärt