NyheterRegeringens budget: Rika män vinnare – pensionärer och barnfamiljer förlorare

Regeringens budget: Rika män vinnare – pensionärer och barnfamiljer förlorare

Regeringens budget för 2025 präglas av skattesänkningar som gynnar höginkomsttagare, medan barnfamiljer och pensionärer lämnas med små förändringar trots den ökade ekonomiska pressen.

Idag presenterade finansminister Elisabeth Svantesson regeringens budget för 2025. Budgeten fortsätter i linje med tidigare år med stora skattesänkningar för arbetsinkomster och sänkta drivmedelsskatter.

Dessa åtgärder, tillsammans med sänkt skatt på pensioner och arbetsinkomster, riktas främst till höginkomsttagare, en grupp som i stor utsträckning utgörs av rika män.

Skattesänkningarna på arbete och bensin lyfts fram som lösningar för att stärka hushållens köpkraft, men den stora majoriteten av vinsterna hamnar hos de med redan stark ekonomi.

– I kronor och ören kommer den som tjänar mycket ha en högre skatt även med vår budget, säger Elisabeth Svantesson till TT när hon ska försvara skattelättnaderna för höginkomsttagare.

Till exempel kommer både Svantesson och statsminister Ulf Kristersson nu sänka sin egen skatt med tiotusentals kronor om året.

Samtidigt står barnfamiljer och pensionärer utan rejäla satsningar för att återställa den köpkraft som gått förlorad de senaste åren.

För barnfamiljer innebär budgeten inga direkta lättnader utöver en förlängning av tillfälliga bostadsbidrag och mindre justeringar av stöd för sjukpenning. Pensionärer, som sett sina sparkonton försvagas av inflationen, får nöja sig med marginella skattesänkningar.

Läs mer

Populärt