Mest lästaMuharrem Demirok – riksdagsledamot och Centerpartiets partiledare

Muharrem Demirok – riksdagsledamot och Centerpartiets partiledare

Muharrem Demirok, född den 3 oktober 1976 i Huddinge, är sedan februari 2023 partiledare för Centerpartiet och riksdagsledamot sedan valet 2022.

Han är en svensk politiker med en lång karriär inom kommunalpolitiken i Linköpings kommun, där han under många år var kommunalråd med ansvar för miljö- och samhällsbyggnadsfrågor.

Muharrem Demiroks bakgrund

Demirok växte upp i Vårby gård, en förort till Stockholm, med en svensk mor och en far från Turkiet. Hans pappa kom till Sverige under 1970-talet från Kulu, en region i Turkiet. Muharrem Demirok har ofta pratat om hur hans uppväxt i Vårby gård formade hans syn på politik, där frågor om jämlikhet och social rättvisa blev centrala.

Efter att ha gått ekonomisk linje på gymnasiet i Botkyrka, började Demirok studera statsvetenskap vid Linköpings universitet, där han tog sin kandidatexamen 2003. Han tillbringade också en tid med att studera statsvetenskap i Australien vid universitetet i Newcastle.

Tidig politisk karriär och engagemang i Centerpartiet

Muharrem Demirok gick med i Centerpartiet 2002, och hans intresse för miljöfrågor och landsbygdsutveckling blev snabbt centralt för hans politiska arbete.

År 2009 blev han kommunalråd i Linköping, där han stannade fram till 2022. Under denna period arbetade han med frågor som berörde samhällsbyggnad och hållbarhet, samtidigt som han var förste vice ordförande i kommunstyrelsen.

Han återvände till Centerpartiets partistyrelse 2019, efter att ha suttit där tidigare under åren 2005 till 2013. Under riksdagsåret 2022–2023 var Demirok partiets utbildningspolitiska talesperson och medlem i utbildningsutskottet.

Partiledare för Centerpartiet

Den 2 februari 2023 valdes Muharrem Demirok till partiledare för Centerpartiet, och efterträdde därmed Annie Lööf. En stor del av hans politiska profil bygger på hans starka ställningstagande för miljön, en hållbar landsbygdsutveckling och frågor om social rättvisa.

Privatliv och samhällsengagemang

Muharrem Demirok har tidigare haft både svenskt och turkiskt medborgarskap, men i samband med partiledarvalet 2023 valde han att avsäga sig sitt turkiska medborgarskap. Han beskriver sig själv som en “kulturell muslim”, även om han inte är praktiserande. Han bor tillsammans med sin familj och har tre barn.

Utöver sin politiska karriär har Demirok också varit aktiv inom idrotten, där han var ordförande för Åtvidabergs FF mellan 2016 och 2018.

Dömd för brott

Muharrem Demirok har en bakgrund där han dömts för två fall av misshandel under 1990-talet. År 1995 dömdes han till dagsböter för misshandel, och fyra år senare, 1999, dömdes han för ytterligare ett fall av misshandel med påföljderna villkorlig dom, samhällstjänst och böter.

Demirok har varit öppen om händelserna och menar att han var en annan person då, och att han har vuxit och lärt sig av sina misstag. I samband med hans val till partiledare har dessa händelser lyfts fram, men Demirok har betonat sin vilja att fokusera på framtiden och sitt politiska engagemang.

Läs mer

Populärt