LedareLINDAHL: Gå inte på regeringens "black friday"-politik

LINDAHL: Gå inte på regeringens ”black friday”-politik

ANALYS: Regeringen påminner mer om ett oseriöst elektronikföretag än ett ansvarsfullt ledarskap, skriver MT:s Karla Lindahl.

Regeringen och Sverigedemokraterna ska storsatsa på naturreservaten. Äntligen!

I en debattartikel i Aftonbladet presenterar Tidö-partierna stolt att nu ska natureservaten räddas, hela 100 miljoner ska tillsättas för att bevara naturreservaten och främja folkhälsan.

Det finns bara ett problem. Den här regeringen är en stor anledning till att naturreservaten är hotade.

I februari visade en sammanställning från Svenska Turistföreningen att anslagen till skötsel av naturreservaten hade kapats med 66 procent sen 2022. Naturvårdsverket varnade för att reservaten skulle förfalla och att det behövdes 750 miljoner årligen för att nationalparkerna och naturreservaten skulle kunna bibehålla öppettider och standard.

750 miljoner alltså. Att regeringen då stolt lägger fram 100 miljoner för att sopa sina egna misstag under mattan och presenterar det som en satsning blir löjligt.

Det påminner om hur elektronikkedjor och nätbutiker höjer sina priser precis innan ”black friday”-rean för att sen sänka dem och hävda att priset har sänks.

Med andra ord: regeringen skapar ett problem för att sen göra för lite och för sent för att sen hävda att man gör en ”satsning”.

Precis som regeringens otillräckliga anslag till vården, som lett Sverige in i en förödande vårdkris. Sen ”satsar” man sex miljarder, en bråkdel av de 25-50 miljarder som vården behöver.

Eller när man höjer reduktionsplikten och menar att man tar ansvar för klimatkrisen genom att sänka utsläppen med 5 miljoner ton koldioxid. Problemet är bara att regeringens politik beräknas ha höjt utsläppen med 50 miljoner ton till 2030.

Det är tydligt att regeringspartierna och Sverigedemokraterna aldrig riktigt lämnat rollen som opposition. Istället för att tala klarspråk och ta ansvar så behandlar man väljarna som idioter och tror att bra politik genomförs genom debattartiklar och utspel istället för riktig politik.

Att regeringen och SD sen försöker lura folket med sin black friday-politik är bara pinsamt.

/Karla.

Den här krönikan är en åsiktstext, och reflekterar skribentens åsikter. Morgon-Tidningen är stolt socialdemokratisk.

Läs mer

Populärt